Rôzne

Končí sa dlhoročný spor: Takto budú po novom fungovať Sninské rybníky

O rekreačnú oblasť Sninské rybníky sa bude po novom starať spoločný podnik mesta Snina a Lesopoľnohospodárskej urbárskej spoločnosti.

Ilustračný obrázok k článku Končí sa dlhoročný spor: Takto budú po novom fungovať Sninské rybníky
Zdroj: TASR

Odobrenie spoločného podniku poslancami mestského zastupiteľstva na decembrovom rokovaní znamená koniec niekoľko rokov trvajúceho sporu medzi zainteresovanými stranami. Víta ho primátorka i urbárnici.

Veľký potenciál

Vznik spoločného podniku zodpovedného za rozvoj rekreačnej oblasti Sninské rybníky považuje tak samospráva, ako aj urbárnici za jeden z dôležitých predpokladov ekonomického rozvoja mesta a regiónu.

Samospráva tiež poukazuje na rozvoj cestovného ruchu, zvýšenie kvality poskytovaných služieb v ňom, zvýšenie počtu domácich a zahraničných návštevníkov a predĺženie ich pobytu v meste i regióne. „Oblasť má svoj neskutočný potenciál,“ uviedla v tejto súvislosti primátorka mesta Daniela Galandová s tým, že spoločný podnik mesta a urbárnikov tiež vyrieši niekoľko rokov trvajúci spor.

Jeho predmetom bola nájomná zmluva o prenájme pozemkov v rekreačnej oblasti, ktorú urbárnici považovali od jej vzniku za neplatnú. Namietali i voči výške nájmu, ktorá ročne predstavuje približne 10 000 eur. Strany sa mali zmluvou riadiť do roku 2030.

Urbárnici sa v tejto veci obrátili i na súd, no v marci 2019, keď sa začali medzi LPUS a mestom intenzívne rokovania o budúcnosti rekreačnej oblasti, vzala LPUS žalobu na mesto o neplatnosť zmluvy späť. Výsledkom pracovných stretnutí bolo Memorandum o vzájomnom porozumení a budúcej spolupráci, ktoré mestskí poslanci odobrili v novembri 2019. Vznik spoločného podniku bol jednou z alternatív, ktorú memorandum na vyriešenie sporu ponúklo.

Do prvého apríla

Ako potvrdila aj právna zástupkyňa urbárnikov Martina Tekeliová, schválený variant vytvorenia spoločného podniku považuje za najvýhodnejšie riešenie vyrovnania vzťahov v rekreačnej oblasti Sninské rybníky aj LPUS.

„Oceňujeme konštruktívny prístup vedenia mesta Snina a mestského zastupiteľstva. Veríme, že tento variant bude prínosný pre ďalší rozvoj rekreačnej oblasti Sninské rybníky a hlavne pre občanov Sniny,“ doplnila.

Spoločný podnik by mal, podľa materiálov schválených mestským zastupiteľstvom, vzniknúť do 1. apríla 2020. Jeho vzniku bude predchádzať hĺbkový audit v subjektoch, ktorých aktíva môžu predstavovať vklad do spoločného podniku, a tiež valuácia aktív. Spôsob spolupráce v spoločnom podniku vymedzí samotná zmluva, ktorú budú schvaľovať mestskí poslanci.

Pozrite si túto archívnu fotogalériu. Režisérkou teplotná inverzia, v hlavnej úlohe Sninský kameň.

Úchvatné divadlo: Režisérkou teplotná inverzia, v hlavnej úlohe Vihorlat!
18
Galéria

Hl. foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM