Správy Samospráva

Kraj už vie, ako využije peniaze od vlády

Vláda schválila pre Košický samosprávny kraj (KSK) návratnú finančnú výpomoc 20 miliónov eur. Použijú sa na opravy a rekonštrukcie v celom kraji.

Ilustračný obrázok k článku Kraj už vie, ako využije peniaze od vlády
Foto: Eva Mikulová

Úrad KSK informoval, že štátne finančné aktíva použije na opravy a rekonštrukcie ciest II. a III. triedy, opravy mostov a ďalšie investície do svojho majetku.

„V našom kraji je v rámci Slovenska najmenší počet diaľnic a rýchlostných ciest. Dokonca v okresoch Spišská Nová Ves a Gelnica nie je ani jeden kilometer ciest I. triedy. Celá dopravná záťaž sa tak presúva na cesty II. a III. triedy, ktoré spravuje Košický kraj. Intenzita dopravy presahuje na niektorých úsekoch až 15 000 vozidiel denne,“ vysvetlil predseda KSK Rastislav Trnka.

Košický kraj vlastní takmer 2 000 kilometrov ciest, pričom aktuálne je podľa samosprávy viac ako 390 kilometrov z nich v nevyhovujúcom až havarijnom stave. Podobne sú na tom aj mosty, ktorých má 658 a hranicu svojej životnosti dnes dosahuje až 60 z nich.

„Doposiaľ župa opravovala v priemere tri mosty za rok. V tomto roku prebieha alebo už bola ukončená rekonštrukcia siedmich mostov a s ďalšími sa čoskoro začne. Stále to však nie je dosť na to, aby boli všetky mosty v havarijnom stave čo najskôr opravené. Finančnú výpomoc od vlády chceme použiť aj na vykrytie týchto opráv,“ dodal Trnka.

Okrem cestnej infraštruktúry chce župa použiť finančnú výpomoc aj na opravy a investície do svojho majetku v iných oblastiach. O získanie týchto finančných prostriedkov sa kraj podľa Trnku uchádzal opakovane už v minulosti.

Finančnú výpomoc od vlády získal aj Bratislavský a Trenčiansky kraj, ostatným piatim krajom schválila finančné prostriedky ešte predchádzajúca vlá­da.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM