Veronika Ondo-Cholewová Správy Rôzne

Krása prírodnej pamiatky Beňatina lákala skupiny ľudí: Stovkám áut je koniec!

Ľudia označujú toto miesto za malé Chorvátsko, keďže scenériou a tyrkysovou priezračnou vodou pripomína Plitvické jazerá. Aj v tomto období je pre mnohých lákadlom.

Ilustračný obrázok k článku Krása prírodnej pamiatky Beňatina lákala skupiny ľudí: Stovkám áut je koniec!
Zdroj: TASR

V snahe zvýšiť turistickú atraktívnosť lokality Beňatinského travertínu vznikli na jeho vrchole vysunutá vyhliadka či chodníky premosťujúce nedostupné úseky. Aktuálne je však táto turistická atrakcia neprístupná.

Zábrana

Náporu turistov sa na dolnom Zemplíne obávajú v obci Beňatina v okrese Sobrance. Ako povedal starosta Štefan Minčák, k Beňatinskému travertínu smerovalo počas uplynulých dvoch týždňov 50 až 100 áut denne.

„Bolo to neúnosné,“ povedal s tým, že aj vzhľadom na obavy miestneho obyvateľstva, z ktorých prevažná väčšina je v pokročilom veku, sa rozhodli prístup k lomu uzavrieť. Keďže lom je obecným majetkom, na cestu vedúcu k nemu uložili za pomoci polície zábranu.

„Budeme ju tam držať do odvolania,“ dodal.

Prírodná pamiatka

Ako o tom na svojej internetovej stránke informuje Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky, Beňatinský travertín bol v roku 1989 vyhlásený za prírodnú pamiatku na ochranu geologického odkryvu, ktorý predstavuje profil najvýchodnejšie položeného travertínu na Slovensku.

Odkryv bol objavený pri stavbe lesnej cesty, ktorá popri ňom vedie. Tvorba travertínu pokračuje aj v súčasnosti. V okolí prírodnej pamiatky na nachádzajú skameneliny amonitov, lastúrnikov a rôznych mäkkýšov.

Pri obhliadke krás prírodnej pamiatky slúžia nové chodníky, vysunutá vyhliadka, bezpečnostné zábradlie, lavičky, koše, informačné tabule i fotopoint. Na to si však turisti musia ešte počkať. Pozrite si to aspoň v našej fotogalérii.

Beňatinu urobili turisticky atraktívnejšou: Pozrite si to na FOTKÁCH
9
Galéria
Zdroj: TASR

Foto: archív

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM