Ondrej Petričko Iné športy

Krásne počasie vylákalo turistov do prírody: Prechádzka im nestačila, zašli si aj na šarkaniádu

Krásne bezoblačné, no chladné počasie začínajúcej jesene využili členovia najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista na ďalšiu zaujímavú túru vo svojom regióne. Počas dvoch dní obdivovali krásy prírody i poletujúcich šarkanov na oblohe.

Ilustračný obrázok k článku Krásne počasie vylákalo turistov do prírody: Prechádzka im nestačila, zašli si aj na šarkaniádu
Zdroj: Dnes24.sk

Michalovskí turisti si uplynulý víkend vybehli do prírody na príjemnú jesennú prechádzku. Tí, ktorým to nestačilo sa vybrali v nedeľu aj na michalovskú šarkaniádu.

Príroda ich očarila

Šľapanie sa začalo v Koromli v obci asi 9 km na juhovýchod od Sobraniec, ktorá sa v roku 1393 uvádzala pod názvom Koromlya, no okolie dediny bolo osídlené už od doby bronzovej. „Spevnenou lesnou cestou neustálym, no miernym stúpaním zo začiatku na severovýchod potom priamo na sever, sme došli k Orechovskému potoku. Tu sme zmenili smer a prešli ponad Kútočný potok, ale aj popri nemenných vyschnutých jarkoch s protipovodňovými hrádzkami a viac-menej po vrstevnici pokračovali ďalej,“ začal rozprávanie predseda KST Turista Michalovce Anton Hasák.

Cestou naďabili na zopár chutných prameňov, niekoľko osamelých listnáčov čnejúcich sa k modrej oblohe, rebrík vedúci len tak na strom. „Asi úniková cesta pred „medveďom“,“ vtipne poznamenal A. Hasák.

Neobišli ani gitarové múzeum

„Podarilo sa nám zočiť aj nevýrazné slabo viditeľné značky žltej cyklotrasy, no viac nás zaujal pestrými farbami hýriaci porast v prebúdzajúcej sa jeseni, ba v jednom mieste výhľad aj na Sobraneckú rovinu.“

Pri chutnučkej chatke sa osadenstvo rozdelilo. „Väčšia časť pokračovala do obce Priekopa písomne spomínaná v r. 1418, no osídlená bola už v paleolite (staršia doba kamenná). Zvyšok zbehol popri Drienovskom potoku do obce Porúbka, najprv lesom potom po rozsiahlych lúkach, kde sme v diaľke videli len zvírený prach po zrejme dupotajúcej zverine,“ opísal predseda. Prvé písomné zmienky o usadlosti sú už zo začiatku 15. storočia ako o osade Pwrupka. Dnes tu žije do 500 obyvateľov.

Cestou domov sa zastavili ešte v unikátnom Gitarovom múzeu v Sobranciach svojho druhu jediné v Európe, ktoré má aj svoju turistickú známku.

Prechádzka niektorým nestačila, zašli na šarkaniádu

Poniektorým členom NM KST T sobotňajšia prenádherná prechádzka nestačila, tak sa ešte v nedeľu vybrali na XIV. Michalovskú šarkaniádu, ktorej garantom bolo OZ Návraty. „Pri priaznivom počasí sa pláž v prímestskej oblasti Šíravy zaplnila detičkami, rodičmi ale aj starými rodičmi túžiacimi vypustiť svojho šarkana. Okrem súťaží a dobrého gulášu bolo možné vidieť aj „zbrojnošov“ v dobových kostýmoch.“

„Víkend, aj keď na túto ročnú dobu pomerne chladný (popoludní len 13 ºC) sa teda vydaril, uvidíme čo a či nám pripraví babie leto,“ zhodnotil Anton Hasák.

Foto: KST Turista Michalovce

Michalovskí turisti sa vybrali ponad Kútočný potok až na šarkaniádu
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM