Rôzne

Láka turistov aj fotografov: Dedinka v okrese, ktorú by ste mali navštíviť

Dedinka v našom okrese, ktorej okolie pripomína rozprávku. Obec zostala pomerne nenarušená. To však nieje všetko, čo láka fotografov z celého okolia.

Ilustračný obrázok k článku Láka turistov aj fotografov: Dedinka v okrese, ktorú by ste mali navštíviť
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Scenéria nielen pre fotografov

Dedinka v našom okrese, do ktorej chotára prúdi množstvo priaznivcov prírody a fotografov. Senné vie zaujať každého. Je tu pomerne malý zásah človeka do prírody ako aj samotného okolia obce. Nájdete tam krásu pokoja, ticha a prírody.

Obec ponúka prekrásnu scenériu hlavne na jar, keď sem prichádzajú tisíce žeriavov. Jarnú scenériu rybníkov vyhľadávajú aj vyznávači fotenia. Tí do Senného chodia dokumentovať krásu nielen žeriavov, ale aj rybníkov, kaštieľa a okolitej prírody.

Národná prírodná rezervácia Senné rybníky je jedna z najvýznamnejších ornitologických lokalít v strednej Európe. Svojím vedeckým a ochranárskym významom Nadobudla medzinárodný charakter. Lokalita Senné rybníky má rozlohu 1 440 ha. Zahŕňa v sebe Národnú prírodnú rezerváciu, sústavu chovných rybníkov a okolité lúk.

Bohatstvo výskytu vtákov

Bohatstvo druhového výskytu vtákov dalo podnet na zaradenie tejto lokality medzi významné vtáčie územia a v roku 1990 aj mezdi Ramsarské lokality. Na území NPR Senné rybníky platí najprísnejší piaty stupeň ochrany a na území ochranného pásma štvrtý stupeň ochrany. Po vybudovaní rybničnej sústavy v Iňačovciach, pozostávajúcej z 28 hospodárskych rybníkov sa rybnikárstvo stalo dominantným prvkom v tejto oblasti. hlavnými chovanými druhmi rýb sú kapor, amur, tolstolobik, sumec, šťuka a iné. Vo vyčlenených rybníkoch si prídu na svoje aj milovníci športového a rekreačného rybolovu.

Prekrásny historický kaštieľ

Senianský kaštieľ je postavený v slohu neskorej renesancie v prvej polovici 17. storočia, na staršom základe.V polovici 18. storočia vstupný portál veže osadili umelecky kovanou rokokovou mrežou. Miestnosti boli zaklenuté krížovými klenbami, boli v nich osadené vstavané skrine a klasicistické pece s reliéfnou výzdobou. Asi sto rokov bol kaštieľ využívaný ako lovecký.Kaštieľ dostal novú strechu, obnovili podstrešné rímsy, uskutočnili klampiarske práce. Čaká na svoje ďalšie využitie.

Môže vás zaujímať:

Tisíce žeriavov vítali nadšené davy: Divadlo, aké sa naskytne len pri Michalovciach, FO­TO

Dedinka pri Michalovciach zabodovala svojimi historickými fotografiami: Ocenili ju v súťaži najkrajších kalendárov Slovenska

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Michalovciach, do ktorých by ste mali zavítať

Veľké upratovanie mestského parku: Najmladší Michalovčania vyhlásili boj s odpadkami! FOTO

OBRAZOM: Milovníci vtákov chodia do Senného
15
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM