Rôzne

Lákadlo v známej dedine pri Michalovciach: Zažiť môžete zaujímavú tradíciu

V známej obci ležiacej neďaleko Michaloviec už onedlho môžete zažiť zaujímavé podujatie. Veď čítajte podrobnosti...

Ilustračný obrázok k článku Lákadlo v známej dedine pri Michalovciach: Zažiť môžete zaujímavú tradíciu
Zdroj: Dnes24.sk

V dedine pri Michalovciach si na vlastné oči môžete pozrieť páračky. V Dome kultúry v Bežovciach dňa 22. februára totiž usporiadajú podujatie zamerané na tradičnú ľudovú kultúru – páranie peria.

Jubilejný ročník

Kedysi neodmysliteľná súčasť jesenných a zimných večerov na dedinách bola práve aj páranie peria. Dedinské dievky si pripravovali perie na vankúše a periny do svadobnej výbavy. Páralo sa husacie perie domácej gazdinej.

Doprostred kuchyne sa dal veľký stôl, okolo neho lavice, na ne si posadali ženy. Napárané perie gazdiná opatrne vkladala do vankúša. Keď sa opáralo, ľudia sa pohostili.

Takto podobne to bude vyzerať v Bežovciach, kde na túto krásnu tradíciu nezabúdajú. V piatok 22. februára 2019 tam usporiadajú už 10. ročník párania peria.

Zachovávanie tradícií

Ženy a mládež z obce sa zídu, aby si zaspomínali na to, čo ešte ostalo v pamäti z takej tradície, akou je páranie peria. Zvyky sa dodržia aj v tom, že sa budú spievať ľudové piesne, napečú sa šišky, ktoré sa ozdobia lekvárom.

Každý ročník páračiek v Béžovciach je niečím špecifický. Raz je to fánkami, inokedy bežovskými holubkami. Ani tento rok nebudú chýbať členky súboru Bežovčan, ľudové piesne a scénky, ale pochutíte si aj na kysnutých koláčoch či fánkach. Popri speve, hudbe a spomienkach na minulosť, páračky budú párať perie, čím si pripomenú tradičnú ľudovú kultúru.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Michaloviec a okolia

Foto: ilustračné

A videli ste už niekedy pravú fašiangovú lyžovačku? Pozrieť si ju môžete nižšie vo videu.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM