Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Lesy v okolí Michaloviec majú čo ponúknuť: 3 výlety, na ktoré budete dlho pamätať, FOTO

Doprajte si parádny relax. Práve taký vám vedia ponúknuť aj lákavé lesné lokality v okolí Michaloviec. Prinášame vám hneď tri zaujímavé tipy.

Ilustračný obrázok k článku Lesy v okolí Michaloviec majú čo ponúknuť: 3 výlety, na ktoré budete dlho pamätať, FOTO
5
Galéria
Zdroj: Terra Incognita

Staré koľajničky

Okrem krásy na Morskom oku, ku ktorej patria aj premene, môžete v lese vidieť aj veľmi staré koľajničky. Medzi najzaujímavejšie patrí bezpochyby úzkokoľajka Michalovce – Remetské Hámre – Morské oko s odbočkami. Trasa viedla kedysi od železničnej stanice cez roviny a podhorie až do vnútra Vihorlatských vrchov a mala cca 43 kilometrov.

Začiatkom 20. storočia majitelia lesov postavili v doline potoka Okna nad Remetskými Hámrami lesnú železnicu, tzv. „drevenka“, ktorá spočiatku slúžila na odvoz panstva na loveckú chatu pri jazere Morské oko a neskôr na zvoz dreva na pílu v Remetských Hámroch. Časť železničky bola využívaná aj na dopravu miestnej šľachty a inteligencie, ktorá podnikala výlety do lesov Vihorlatu.

Máloktorý druh dopravy splynul s krajinou tak dokonale, ako to dokázala úzkokoľajka a asi nič nevyvoláva také romantické predstavy ako Vihorlatské úzkokoľajky , ktoré fungovali u nás až do začiatku 70-tych rokov 20. storočia. V lesoch pri Morskom oku môžete aj dnes vidieť desiatky kilometrov násypov a zvyškov koľajníc, ktoré čakajú na vaše objavovanie.

Travertínová socha

Ak máte chuť zájsť do lesa trochu ďalej mimo ľudí, tak les pri najvyššie položenom turisticky prístupnom sedle vo Vihorlatských vrchoch je tým správnym. Ide o Tri tably, čo je dôležitý rozcestník na turistických trasách. Stretávajú sa tu lesné chodníky zo smerov ako Morské oko, Sninský kameň, Zemplínske Hámre, či Motrogon.

Toto územie patrí k Vihorlatskému pralesu, skrátene aj k Vihorlatu, ktoré bolo v roku 2007 zapísané do zoznamu Svetového prírodného dedičstva UNESCO v kategórii Karpatské bukové pralesy a staré bukové lesy Nemecka. Dôvodom boli zachovalé bukové pralesy s vyše 240-ročnými exemplármi. Zároveň patrí do lokality Morské oko, ktorá je územím európskeho významu sústavy Natura 2000

Práve na tomto mieste vašu pozornosť upúta travertínová socha s bohatým obsahom minerálu aragonit, ktorú vytesal sochár Ladislav Staňo. Socha vyobrazuje starú povesť.

Les nad Šíravou

Pekný les nájdete aj pri Zemplínskej šírave nad Senderovom, ktorý ukrýva pamiatku. Prírodná rezervácia Vinianska stráň – Senderov, ležiaca na privrátených južných svahoch nad Zemplínskou šíravou, predstavuje lokalitu značnej kultúrnej a prírodovednej hodnoty. Južné svahy komplexu Veľkého a Malého Senderova sú porastené najteplomilnejšími trávnato-krovinatými a lesnými spoločenstvami.

Práve tam v rokoch 1974 – 1977 odkryl archeológ Belo Polla na kopci nad Zemplínskou šíravou zvyšky jednoloďového stredovekého kostolíka. V uplynulých rokoch bola táto lokalita opätovne preskúmaná. Kostolík postavili na terase pod vrcholom kopca pri obci Vinné. Toto ešte stále málo prebádané miesto turistami stojí určite za vašu pozornosť.

Zrúcanina kostolíka leží juhovýchodne od obce Vinné v horskom masíve Senderov, ktorý sa nachádza východne od obce Vinné v komplexe Veľkého a Malého Senderova a tvorí prírodnú rezerváciu s rozlohou 28 ha. Uvedená zrúcanina leží v nadmorskej výške 231 metrov a ide o pamiatku.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

OBRAZOM: Viete o nich? Takéto lákavé lesy môžete nájsť v okolí Michaloviec!
5
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM