Rôzne

Ľudmila sa podelila o ľahučký RECEPT na tradičné oblátky: Pečenie je pre mňa sviatkom!

Pekárka Ľudmila vyrába oblátky nielen pre seba a svoju rodinu, ale i pre priateľov. Ako povedala, baví ju to a pečenie samotné je pre ňu tiež sviatkom.

Zdroj: TASR/Roman Hanc

Výroba vianočných oblátok nie je náročná práca, treba pri nej však dlho sedieť. Ľudmila Roková z obce Bánovce nad Ondavou v Michalovskom okrese sa pečeniu tradičného vianočného pokrmu venuje už asi šesť rokov.

Pečenie je sviatkom

„Cesto je jednoduché, treba len dva litre vody, kilogram hladkej múky, trošku osoliť, ocukriť, troška oleja, dobre to premiešať a nechať odstáť, aby sa potom lepšie pieklo,“ priblížila základný recept s tým, že z takéhoto množstva základných surovín upečie približne 250 oblátok. „Dá sa aj viac, ale myslím si, že je lepšie, aby neboli veľmi tenké,“ doplnila.

Roková vyrába oblátky nielen pre seba a svoju rodinu, ale i pre priateľov. Ako povedala, baví ju to a pečenie samotné je pre ňu tiež sviatkom. „Pečenie oblátok pripomína ten čas vianočný, keď sa ľudia tešia, a hlavne v našom kresťanskom spoločenstve je to zvyk, že oblátky majú byť na vianočnom stole,“ vysvetlila s tým, že u nich v rodine k oblátkam neodmysliteľne patrí nielen med, ale i cesnak. „Aby sme boli zdraví, aby sme sa mohli o rok zase stretnúť,“ dodala.

Prečítajte si aj

Ľudmila Roková pečie vianočné oblátky
5
Galéria
Zdroj: TASR/Roman Hanc
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM