Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Ľudová tradícia priamo v srdci nášho mesta: Pozrite si stavanie mája v Michalovciach

Na michalovskej pešej zóne ani tento rok nechýbalo tradičné stavanie mája.Po zemplínsky sa k verejnosti prihovoril aj náš primátor Viliam Zahorčák.

Ilustračný obrázok k článku Ľudová tradícia priamo v srdci nášho mesta: Pozrite si stavanie mája v Michalovciach
42
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

V nedeľu podvečer sa konala na námestí v Michalovciach zaujímavá udalosť. Bolo tam totiž stavanie mája. Účasť bola hojná, ako sme sa presvedčili na vlastné oči a do tanca zahrala kapela Pavelčákovci a folklórny súbor Zemplín. Zabávali sa mladí, ale aj tí starší.

Chlapci a dievčatá zo súboru Zemplín

Medzi slovenské zvyky patrí aj stavanie tradičného mája. Máj, vyzdobený mladý stromček, ktorý symbolizuje príchod jari a lásky sa taktiež spája aj s našim michalovským krajom. Tento zelenkastý symbol si môžete vychutnať priamo na michaloskom námestí – na mieste, kde stojí zvyčajne vianočný stromček. Kde sa vzal?

Stavanie mája na Námestí osloboditeľov mali vo svojej réžii chlapci a dievčatá z folklórneho súboru Zemplín. Sprievod mieril v nedeľu od Mestského úradu Michalovce až k tribúne. Ešte predtým však predviedli tradičný program a máj postavili.

Stavanie mája na námestí v Michalovciach
1
Galéria

Po zemplínsky

Zemplínski parobci doniesli veľký máj pred veľkú fontánu, kde sa odohrala tradícia v zemplínskom nárečí. Náš primátor Viliam Zahorčák im dovolil máj postaviť a spoločne si pripili. Vtipný dialóg medzi hlavou mesta a súborom pobavil aj prítomných.

Verejnosť si tak užila tradičný program aj so zemplínskym nárečím, hudbou a tancom. Ak ste zmeškali nedeľnú veselicu so sprievodom folklórneho súboru Zemplín, pozrite si fotogalériu a video, ktorým vám priblížime skvelú atmosféru.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Pozrite si, ako vyzerali po minulé roky prvomájové oslavy v Michalovciach
42
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM