Správy

Lukašenko celému svetu: Keď Rusko vojensky NAPADNÚ, Bielorusko mu príde na pomoc!

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko pripustil v piatok možnosť, že vypukne vojna v prípade agresie proti Bielorusku alebo Rusku.

Ilustračný obrázok k článku Lukašenko celému svetu: Keď Rusko vojensky NAPADNÚ, Bielorusko mu príde na pomoc!
5
Galéria
Zdroj: TASR/AP

„Vojna bude iba v dvoch prípadoch – ak bude Bielorusko čeliť priamej agresii alebo ak bude proti nášmu Bielorusku rozpútaná vojna… Druhý prípad, keď môže vypuknúť vojna, na ktorej sa zúčastní Bielorusko, nastane, ak bude náš spojenec Rusko čeliť priamemu útoku a rovnakej agresii,“ povedal Lukašenko počas svojho piatkového príhovoru k obyvateľom Bieloruska. Zároveň uviedol, že Bielorusko príde na pomoc Rusku, pretože to vyplýva z ich vzájomných dohôd.

Informovala o tom agentúra TASS.

Pomoc bude opätovaná

Okrem toho Lukašenko zdôraznil, že Rusko bude v prípade napadnutia Bieloruska postupovať podobne a príde Minsku na pomoc.

„Jeden a pol až dva milióny našich občanov musí vedieť používať (zbrane),“ uviedol Lukašenko s tým, že v prípade napadnutia Bieloruska ho budú brániť aj „tí, ktorí nechcú“.

Lukašenko s týmto vyhlásením vystúpil v čase zvyšujúceho sa napätia medzi Moskvou a Západom. Ten obviňuje Rusko z toho, že nazhromaždilo v blízkosti ukrajinských hraníc vojakov a plánuje inváziu na Ukrajinu. Rusko však popiera, že plánuje Ukrajina napadnúť.

Podal si Poľsko

Bieloruský líder venoval počas svojho príhovoru pozornosť aj Poľsku a Litve, ktoré vlani čelili náporu migrantov na svojich hraniciach s Bieloruskom. Obe krajiny podľa Lukašenka postupujú v súlade s politikou Spojených štátov. Lukašenko zároveň tiež obvinil Poľsko, že sa snaží uniesť bieloruského vojaka, aby ho mohlo vymeniť za príslušníka poľskej armády, ktorý vlani utiekol do Bieloruska.

Lukašenko okrem toho vyzval predstaviteľov bieloruskej opozície, aby sa vrátili spať do svojej vlasti, kde sa majú podľa neho „kajať a padnúť na kolená“ pre škody, ktoré „napáchali“.

„Odolali sme celému radu vážnych skúšok, ktoré predovšetkým súviseli s pandémiou koronavírusu, sankciami, migračnými vlnami… zvládli sme to len vďaka jednote,“ vyhlásil Lukašenko.

Bieloruský prezident zhodnotil vo svojom piatkovom príhovore aj rok 2021, ktorý bol podľa neho rokom „národnej jednoty“.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Putin s Lukašenkom zapózovali na lodi.
5
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM