Samospráva

Majú škôlky na Zemplíne dosť miest? Povinne do nich nastúpia stovky predškolákov

Povinné predprimárne vzdelávanie sa bude od septembra týkať stoviek detí. Ako si mestá s touto situáciou poradili?

Ilustračný obrázok k článku Majú škôlky na Zemplíne dosť miest? Povinne do nich nastúpia stovky predškolákov
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Mestá Humenné, Michalovce, Vranov nad Topľou a Sobrance sa nedostatku voľných miest pre zabezpečenie povinnej predškolskej dochádzky vo svojich materských školách (MŠ) neobávajú.

Kým tri samosprávy svoje kapacity na tento účel rozširovali alebo rozširovať chcú, v Humennom evidujú zariadenie s dlhodobo dostupnými voľnými miestami. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytli okresné mestá.

Majú dosť miest?

„Počet predškolákov s trvalým pobytom v meste Humenné, pre ktorých je povinné predprimárne vzdelávanie od 1. septembra, je 255 detí,“ priblížil Marián Škuba z tlačového referátu humenského MsÚ s tým, že všetky deti „bez rozdielu“ sa umiestňujú do 11 mestských MŠ prioritne podľa záujmu rodičov. Najvyťaženejšou tak zvykne byť MŠ na Ulici osloboditeľov, kapacitu, naopak, nemá dlhodobo naplnenú MŠ Lesná.

Mesto Vranov nad Topľou otvorí v septembri dve nové triedy určené na povinné predprimárne vzdelávanie. Spomedzi 659 detí predbežne prihlásených do ôsmich MŠ ich má byť 208 v „povinnom ročníku“. Podľa slov hovorkyne MsÚ Evy Fedorňákovej mesto uspelo v projekte rezortu školstva Predškoláci a MŠ na Domašanskej a Kukučínovej ulici tak vybavili nové triedy vďaka dotácii vo výške 5 400 eur.

Nové triedy

Mesto Michalovce bude od septembra zriaďovateľom deviatich MŠ. V snahe „zabezpečiť dostupnosť vzdelávania všetkým obyvateľom“ otvorí samospráva v budúcom školskom roku novozriadenú jednotriednu MŠ v lokalite obývanej marginalizovanou rómskou komunitou, nová trieda tiež vznikla v MŠ na Ulici S. H. Vajanského.

Ako informovala vedúca odboru komunikácie, marketingu a kultúry michalovského mestského úradu (MsÚ) Iveta Palečková, na predbežne očakávaných 1 000 detí v mestských MŠ je samospráva pripravená „ako po kapacitnej, tak aj po personálnej či materiálnej stránke“.

Aj v Sobranciach v zatiaľ jedinej mestskej MŠ vytvorili kapacity na zabezpečenie povinného predprimárneho vzdelávania zriadením novej triedy. Do MŠ zatiaľ evidujú 183 zapísaných detí. Ako informovala Lívia Kaššajová zo Školského úradu Sobrance, mesto počíta s výstavbou novej MŠ, uspelo vo výzve určenej pre obce s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít. „Momentálne je na kontrole verejné obstarávanie,“ uviedla s tým, že projekt skomplikovalo zvýšenie cien stavebných materiálov.

Foto: ilustračné

Aktuálne témy zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM