Veronika Ondo-Cholewová Správy

Medzinárodný deň hvezdární a planetárií: Prvé INFO o podujatí v Michalovciach

V Zemplínskom kultúrnom centre a hvezdárni v Michalovciach sa zapoja do medzinárodného podujatia. Tešte sa na parádny program.

Ilustračný obrázok k článku Medzinárodný deň hvezdární a planetárií: Prvé INFO o podujatí v Michalovciach
Foto: Veronika Ondo-Cholewová

Medzinárodný deň hvezdární a planetárií sa na Slovensku uskutoční od 9. do 10. 4. 2022. Tematické programy budú pripravovať aj v Zemplínskom kultúrnom centre a hvezdárni v Michalovciach.

Tradícia vo svete

Medzinárodný deň planetárií sa koná od roku 1991, keď túto iniciatívu založilo Združenia Priateľov planetárií (AAP) v talianskom meste Brescia. V ostatných štátoch sa pripomína od roku 1995 väčšinou druhú marcovú nedeľu.

Tradícia Medzinárodného dňa hvezdárni a planetárií vznikla v Taliansku v 1995 z iniciatívy združenia Amici dei Planetari a veľmi rýchlo sa rozšírila do celej Európy.

Hvezdáreň

Michalovská hvezdáreň

Pôvodne bol tento deň plánovaný na poslednú nedeľu pred jarnou rovnodennosťou. Neskôr bol zmenený, kvôli ľahšiemu plánovaniu, na druhú nedeľu v mesiaci.

Na Slovensku bude od 9. do 10. 4. 2022. Aj v Zemplínskom kultúrnom centre a hvezdárni v Michalovciach.

Bližšie informácie zverejníme čoskoro, pretože planetáriá využijú aj tento rok príležitosť na zorganizovanie podujatia pre verejnosť. Tešiť sa môžete na pozorovanie oblohy, výklad, ako sa orientovať na nočnej oblohe, ďalekohľady.

V OBRAZOCH: Pozrite si hvezdáreň  v Michalovciach
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM