Kultúra

Medzinárodný deň múzeí v Michalovciach: Tešiť sa môžeme na dobové vojenské tábory i regrútske scénky

Dobové vojenské tábory, dobové zbrane i vojenskú techniku môže široká verejnosť zhliadnuť pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí v Zemplínskom múzeu v Michalovciach už túto sobotu. Jedno z každoročne opakujúcich sa podujatí sa tento rok tematický zameria na udalosti 1. svetovej vojny.

Ilustračný obrázok k článku Medzinárodný deň múzeí v Michalovciach: Tešiť sa môžeme na  dobové vojenské tábory i regrútske scénky
Foto: Slávka Kellová

Múzeum si tak chce dôstojne pripomenúť 100. výročie jej vypuknutia. Hlavný program podujatia pripravilo Zemplínske múzeu v spolupráci s Klubom vojenskej histórie BESKYDY z Humenného a 22. mechanizovaným práporom v Michalovciach.

Verbovačky aj regrútske scénky

Podujatie začne v skorých popoludňajších hodinách. Nebude chýbať verbovačka ani regrútske scénky v podaní folklórneho súboru Porubjan. KVH Beskydy a ich hostia, vojensko-historické kluby zo zahraničia, stvárnia rôzne výjavy z bežného života vojakov na fronte i v zázemí.

Zároveň si medzi sebou zasúťažia vo varení dobového vojenského jedla. Súčasnú vojenskú techniku predstavia vojaci 22. mechanizovaného práporu v Michalovciach.

Nočná streľba z dobových zbraní

Najmenší návštevníci sa potešia historickým vozidlám i rôznym atrakciám a súťažiam. Program bude pokračovať vo večerných hodinách sériou prednášok venovaných problematike bojov 1. svetovej vojny na území Slovenska. Múzeum sa s návštevníkmi rozlúči nočnou streľbou z dobových zbraní.

Počas celého trvania podujatia budú návštevníkom sprístupnené taktiež stále expozície Zemplínskeho múzea s aktuálnymi výstavami, medzi nimi aj výstav venovaná problematike 1. Svetovej vojny „Bojovali sme v 1. Svetovej vojne“.

Foto: ilustračné

Zdroj: michalovce.sk

Medzinárodný deň múzeí v Michalovciach
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM