Rôzne

Mestá a obce sa pustili do jesenného upratovania: Čo všetko by mali občanom zabezpečiť?

Jesenné upratovanie je súčasťou každoročných aktivít v mestách a obciach, ktorými sa samosprávy pripravujú na zimné obdobie. Ako sú na tom Michalovce?

Ilustračný obrázok k článku Mestá a obce sa pustili do jesenného upratovania: Čo všetko by mali občanom zabezpečiť?
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa zákona o odpadoch sú mestá a obce povinné „zabezpečiť podľa potreby, najmenej dvakrát do roka, zber a prepravu objemných odpadov, ak v obci nebol zavedený ich množstvový zber a oddelene zbieraných zložiek komunálneho odpadu z domácností s obsahom škodlivých látok na účely ich zhodnotenia alebo zneškodnenia.“

„Táto povinnosť sa však nevzťahuje na obec, ktorá má menej ako 5 000 obyvateľov a na jej území je zriadený zberný dvor. Služba poskytnutia veľkokapacitných kontajnerov je pre občanov bezplatná. Náklady sú už zahrnuté do miestneho poplatku. Je dôležité podotknúť, že veľkoobjemové kontajnery slúžia predovšetkým občanom, nie sú určené pre firmy,“ informuje o povinnostiach Michal Kaliňák, hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Čo do kontajnerov?

Pojem "objemný odpad“ nie je v zákone definovaný, rozumie sa ním odpad, ktorý do bežných nádob používaných v obci nevojde, napríklad nepotrebný či poškodený nábytok, koberce a pod. čo prispieva k zamedzeniu vytvárania nelegálnych skládok.

Rozsah a periodicita ich rozmiestňovania sú závislé hlavne od lokálnych, priestorových a finančných možností samospráv.

„Samotné jesenné upratovanie je možné realizovať viacerými formami. Napríklad koordinovaným rozmiestňovaním veľkoobjemových kontajnerov, prípadne organizovaním verejných brigád, alebo napríklad podporou dobrovoľníckych činností, pre ktoré mestá a obce vytvárajú technické a organizačné podmienky,“ upresňuje Kaliňák.

Ako dodáva, jesenné upratovanie nemá iba estetický význam, ale je aj spôsobom predchádzania vzniku nelegálnych skládok, a to v rámci ich likvidácie ešte v zárodkoch.

Upratujú aj Michalovce

Jesenné upratovanie pod taktovkou mesta Michalovce prebieha od 7. – 28. októbra 2019. Na zber a prepravu objemného odpadu a drobného stavebného odpadu budú rozmiestňované veľkoobjemové kontajnery podľa požiadaviek občanov.

V rámci upratovania budú tieto VOK vyvážané pravidelne dvakrát týždenne, a to v pondelok a piatok.

„Nakoľko v meste Michalovce prebieha separovaný zber, žiadame občanov mesta Michalovce, aby biologicky rozložiteľný odpad (konáre stromov, kríky) uložili vedľa VOK,“ uviedlo mesto.

Ďalej upozorňuje, že VOK budú rozmiestnené výlučne pre uloženie objemného odpadu občanov mesta a nie pre odpad pochádzajúci z prevádzok a objektov podnikateľov.

Harmonogram rozmiestnenia veľkoobjemových kontajnerov nájdete TU.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Michaloviec a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Pozrite si aj jesenné zábery priamo z Michaloviec.

V Michalovciach už vo veľkom úraduje jeseň: Aj takéto pekné pohľady nám ponúka
10
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM