Zuzana Ročeňová Rôzne

Mesto plánuje zrekonštruovať známu budovu v centre: Takto chce na obnovu Zlatého býka získať vyše milión €

Michalovská samospráva plánuje rekonštruovať známu historickú budovu v centre mesta, objekt Zlatého býka. Na rekonštrukciu chce získať z eurofondov vyše 1,1 milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Mesto plánuje zrekonštruovať známu budovu v centre: Takto chce na obnovu Zlatého býka získať vyše milión €
Zdroj: Dnes24.sk

Zlatý býk prešiel rozsiahlou rekonštrukciou ešte v roku 1998 až 2001. Po niekoľkých rokoch však budova chátra. Miestna samospráva sa na obnovu kultúrnej pamiatky snažila získať externé financie z eurofondov aj v roku 2009, ale neuspela. Teraz to skúša opäť v rámci operačného programu, ktorý je zameraný na posilnenie kultúrneho potencionálu regiónov a infraštruktúru cestovného ruchu.

„Koncom roka 2013 bola opäť vypísaná výzva. Chceme sa uchádzať o nenávratné finančné prostriedky na rekonštrukciu kultúrnej pamiatky Zlatý býk, ktorá je zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu,“ informovala vedúca odboru informatizácie a grantov Jana Machová.

Intenzívnejšie využitie priestorov na spoločenské akcie

Ak sa mestu Michalovce podarí získať peniaze z eurofondov, samospráva chce budovu Zlatého býka po rekonštrukcii naplno využívať na rôzne osvetové účely a kultúrno-spoločenské akcie. „Suma celkových žiadaných prostriedkov je 1 167 666 eur, z toho spolufinancovanie mesta by predstavovalo 5%, čiže vo výške 58 400 eur,“ hovorí Jana Machová.

Primátor Viliam Zahorčák informoval, že správcom objektu by sa malo stať Mestské kultúrnej stredisko, ktoré zastrešuje kultúrne a spoločenské aktivity v meste.

Oprava fasády aj okien

„Obsahom projektu je rekonštrukcia a obnova interiérov, exteriérov. Výmena okien, rekonštrukcia fasády, riešenie bezbariérových prístupov, jednak v interiéroch a exteriérov. Súčasťou žiadosti je aj vnútorne vybavenie všetkých priestorov a taktiež sadové úpravy,“ doplnila Machová.

V súčasnosti sa v objekte nachádzajú reštaurácie, tetovacie štúdio, jazyková škola, bar, fitnes– centrum, ale aj sála, v ktorej sa organizujú rôzne kultúrno-spoločenské akcie.

Foto: ilustračné/Ján Filip

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM