Správy Samospráva

Mestskí policajti budú jazdiť na elektronabíjacích motocykloch

Mestskí policajti v Michalovciach budú na výkon svojej funkcie od budúceho roka využívať aj dva elektronabíjacie motocykle.

Ilustračný obrázok k článku Mestskí policajti budú jazdiť na elektronabíjacích motocykloch
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto chce i týmto spôsobom prispieť k rozvoju ekologických foriem dopravy. Médiá o tom informovala Martina Danková z odboru informatizácie a grantov michalovského mestského úradu.

Potrebám mestskej polície

„Motocykle sme obstarali tento mesiac. Musíme ich prispôsobiť potrebám mestskej polície. Budú v prevádzke, veríme, na jar,“ priblížila s tým, že mesto ich zakúpilo v rámci medzinárodného projektu Cezhraničná zelená transportná sieť. Ako ozrejmila, jeho hlavným cieľom však bolo vybudovanie siete elektronabíjacích staníc na území piatich miest v štyroch susediacich krajinách, okrem Slovenska na Ukrajine, v Maďarsku a Rumunsku.

„Výsledkom projektu bolo vytvorenie 19 staníc vo všetkých partnerských mestách,“ spresnila. Na území mesta Michalovce vznikli v období novembra 2019 až mája 2020 dve nabíjacie „dvojstanice“, jedna na Ulici Sama Chalupku, druhá na Štefánikovej ulici.

Plugsurfing

Podľa Dankovej slov fungujú na princípe „plugsurfing“, majitelia elektromobilov sa teda o ich polohe dozvedia prostredníctvom mobilnej aplikácie. Ako doplnila, samospráva o nabíjanie elektromobilov v nových staniciach eviduje „zvyšujúci sa záujem“, aj keď takýchto vozidiel nie je podľa jej slov v regióne veľa.

Projekt Cezhraničná zelená transportná sieť bol podporený z prostriedkov Európskej únie a národných rozpočtov v celkovej výške 252 725 eur, pričom mesto Michalovce získalo 38 235 eur. Spolufinancovanie zo strany samosprávy predstavovalo päť percent.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM