Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Mestskú plaváreň chcú zmodernizovať: Novinky, ktorým neodolajú deti ani dospelí

Mestská plaváreň nespĺňa moderné požiadavky návštevníkov. V pláne je kaviareň, vonkajší bazén, nové služby pre deti aj dospelých.

Ilustračný obrázok k článku Mestskú plaváreň chcú zmodernizovať: Novinky, ktorým neodolajú deti ani dospelí
Zdroj: TASR

Mestská plaváreň je umiestnená v južnej časti dvojpodlažného multifunkčného komplexu, ktorý bol postavený v rámci občianskej vybavenosti sídliska JUH v osemdesiatych rokoch 20. storočia. Mesto má s ňou veľké plány.

Požiadavky návštevníkov

Priestory plavárne sú tvorené plaveckým bazénom, prevádzkovými priestormi, šatňami, hygienickými zariadeniami a saunou. Ako zverejnila michalovská samospráva, od uvedenia stavby do prevádzky neboli na nej vykonané výrazne investície, preto stavba nezodpovedá súčasným požiadavkám návštevníkov.

„Nespĺňa nároky na dispozičné a priestorové vybavenie predovšetkým hygienických zariadení. Jednotlivé stavebné konštrukcie sú fyzicky a morálne opotrebované a nevyhovujú súčasným požiadavkám,“ informovalo mesto.

Nedostatky plavárne

Podľa radnice sa prejavujú nedostatky zastaraných technológií filtrácie a úpravy vody, vzduchotechniky a vykurovania. Stavba je pre prevádzkovateľa energetický náročná.

Na základe posúdenia existujúceho stavu predmetnej časti stavby a spôsobu prevádzky možno podľa mestských informácií zadefinovať štyri hlavné oblasti, na ktoré je potrebné zamerať pozornosť pri spracovaní projektovej dokumentácie riešenia modernizácie Mestskej plavárne:

Modernizácia

Modernizácia z dôvodu veku stavby a morálneho a technického opotrebenia stavebných konštrukcií a technológie si vyžaduje riešenie obvodového plášťa a strechy, vnútorné a vonkajšie povrchové úpravy, podlahy, podhľady, povrch bazénového telesa

V pláne je modernizácia technológie kotolne, technológie bazéna a vzduchotechniky s možnosťou využitia alternatívnych zdrojov na výrobu tepla, teplej úžitkovej vody a vyhrievania bazéna, úprava dispozičného riešenia priestorov tak, aby sa zvýšila kapacita šatní

Kaviareň, ihrisko a fontánky

Mesto chce aj riešenie recepcie – vstupu pre verejnosť a zatraktívnenie prevádzky a doplnenie chýbajúcich služieb: zatraktívnenie existujúcej sauny, zriadenie „kaviarne – baru“ – poskytovanie občerstvenia (využitie galérie a chodby), poskytovanie doplnkových služieb napr. masér, kozmetika o pod.

Poskytnúť verejnosti by chceli celodenné využívanie exteriéru pre aktívny pobyt v letnom období, prepojenie interiéru a exteriéru cez hygienický filter, vonkajší bazén s bazénom pre deti, detské ihrisko, ihrisko na plážový volejbal, vonkajšie sprchy a pitné fontánky.

Plánujú viac zelene, oplotenie, drobnú architektúru, vonkajší bufet, požičovňu ležadiel a slnečníkov,

A pri vode ešte zostaneme. Plavili ste sa s ním? Jaroslav Lajčák je kapitánom výletnej lode na Šírave. Pozrite si zábery vo fotogalérii.

Plavili ste sa s ním? Jaroslav Lajčák je kapitánom výletnej lode na Šírave
17
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM