Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Michalovčan Gabriel Rošák (26): Nevzdávam sa a chcem sa postaviť opäť na nohy

Gabriel z Michaloviec dostal druhú šancu na život. Po autonehode sa nevzdáva a bojuje o to, aby mohol opäť stáť na vlastných nohách.

Ilustračný obrázok k článku Michalovčan Gabriel Rošák (26): Nevzdávam sa a chcem sa postaviť opäť na nohy
4
Galéria
Zdroj: Archív: Gabriel Rošák

Gabriel Rošák má 26 rokov a pochádza z Michaloviec. Každý človek má svoj životný príbeh. Príbehy sú podľa jeho slov rôzne. Niektoré horšie, iné zase lepšie a niektoré majú aj šťastný koniec. A to hlavne vtedy, keď má človek chuť bojovať a nechce sa vzdať svojho vytúženého cieľa. A bojuje aj Gabriel.

Nevzdáva sa

„Občas sa stane, že aj napriek tomu, že pre tento cieľ vynaložíme všetky fyzické aj psychické sily, nie vždy sa nám podarí dosiahnuť ho bez pomoci iných. Práve preto sa obraciam na rôzne organizácie a nadácie,“ nevzdáva sa a chce dosiahnuť svoj cieľ – postaviť sa opäť na nohy.

Neprešiel ešte ani rok od udalosti, ktorá zmenila jeho celý život o 180 stupňov. „Verte mi, ak by mi bol niekto pred rokom povedal, že môj život sa môže zmeniť zo sekundy na sekundu, tak by som neuveril,“ povedal Gabriel, ktorý opísal, že 2. júna 2018 mu iba pár sekúnd stačilo na to, aby sa zmenil z mladého, zdravého a samostatného muža, ktorý sa venoval športu, turistike a práci, na muža, ktorý je pripútaný na invalidný vozík a odkázaný na pomoc iných.

Druhá šanca

Napriek tomu je vďačný, že prežil. Ako dodal, nie každý dostane druhú šancu na život a tá nešťastná autonehoda mu bude spomienkou a výstrahou do budúcnosti.

„Keď človek príde o svoje zdravie, ktoré veľakrát považuje za samozrejmosť, až vtedy úplne pochopí zmysel známej vety, ktorá hovorí – Zdravý človek má milión želaní, chorý iba jedno – byť zdravý. Až vtedy si človek uvedomí, aký vzácny je preňho jeho život a zdravie, naučí sa opäť tešiť z maličkostí a je vďačný za každý ďalší deň,“ zamyslel sa Michalovčan.

Po autonehode som bol hospitalizovaný 9 týždňov v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach, kde som podstúpil operáciu chrbtice po mnohopočetných zlomeninách v oblasti hrudníka. Moja diagnóza znela: lézia miechy a paraplégia. Ďalších 9 týždňov som strávil v Národnom rehabilitačnom centre v Kováčovej.

Rehabilitácie

V apríli tohto roku absolvoval rehabilitačný pobyt v ADELI Medical Centre. Po 2 týždňoch intenzívnej rehabilitácie pocítil zmenu. „Aj keď bola vzhľadom na môj zdravotný stav možno nepatrná, ale určitý pokrok nastal. Som veľmi vďačný za tento pobyt a nabilo ma to pozitívnou energiou,“ priznal Gabriel.

Na rehabilitácie v ADELI alebo v iných špecializovaných zariadeniach si doma nedokáže vytvoriť vhodné podmienky. A to aj napriek tomu, že takmer každý deň podstupuje cvičenie s fyzioterapeutom.

„Moja finančná situácia je v súčasnej dobe veľmi nepriaznivá, nakoľko žijem sám so svojou starou mamou a som ešte stále práceneschopný. Liečbu si hradím zo svojich zdrojov, čo nepostačuje na pokrytie všetkých výdavkov. Preto by som Vás chcel požiadať o akýkoľvek finančný príspevok na moju ďalšiu liečbu,“ ďakuje všetkým, ktorých oslovil jeho príbeh.

Prispieť môžete aj TU alebo počas akcie, ktorá sa koná tento víkend v Michalovciach.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Michaloviec a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Gabriel z Michaloviec dostal druhú šancu na život
4
Galéria
Zdroj: Archív: Gabriel Rošák
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM