Samospráva

Michalovčania sa dohodli na spolupráci s Ukrajincami a Nórmi: Čo prinesie mestu exkluzívne partnerstvo?

Metropola Zemplína má pred sebou veľké parnerstvo. Do mesta by malo okrem turistov priniesť aj niečo viac. Novinky v centre si všimnú aj Michalovčania a budú ich môcť aktívne využívať.

Ilustračný obrázok k článku Michalovčania sa dohodli na spolupráci s Ukrajincami a Nórmi: Čo prinesie mestu exkluzívne partnerstvo?
Zdroj: TASR

Mesto Michalovce spolu s partnermi z Ukrajiny, Slovenska a Nórska začína realizovať projekt v oblasti rozvoja turizmu, rozvoja informačných tokov susedných regiónov – Zemplína a Podkarpatskej Rusi. „Projekt bol podporený z prostriedkov Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu v celkovej výške 189 764 €. Mesto spolu s ukrajinským partnerom spolufinancujú projekt 15 % podielom,“ informuje mesto.

Spoločné historicko-kultúrne korene

Zapojené mestá Michalovce a Užhorod majú kľúčové pozície v susedných regiónoch, disponujú bohatým potenciálom pre spoluprácu a spoločný rozvoj. V súčasnosti existuje pomerne málo informačných zdrojov o susednom regióne na oboch stranách, najmä mladí ľudia nemajú veľa možností získať relevantné informácie (výučba azbuky je na školách po r. 1989 minimali­zovaná), chýbajú informácie v iných jazykoch. Prepojenia a spoločné historicko-kultúrne korene vyplývajúce z histórie Podkarpatskej Rusi a súčasne ekonomické a sociálne disparity blízkych regiónoch boli východiskom pre podanie projektu.

Mesto Michalovce je prijímateľom grantu a súčasne koordinátorom celého projektu, pričom bude spolupracovať s piatimi partnermi. Partner s finančnou účasťou – Zakarpatská agentúra pre investície, inovácie a rozvoj – pôsobí v Užhorode, ďalšími ukrajinskými partnermi sú Mesto Užhorod a Centrum pre rozvoj inovácií, investícií a cestovného ruchu mesta Užhorod. „Slovenským partnerom je Zemplínska oblastná organizácia cestovného ruchu a partnerom z donorskej krajiny je univerzita s fakultou vzdelávania v oblasti turizmu The Arctic University of Norway v meste Alta,“ uvádza radnica.

V centre pribudne niekoľko noviniek

Výsledkom projektu budú zriadené štyri voľné prístupové body do siete internet, dva informačné dotykové kiosky, vytvorené možnosti pre prezentáciu miest a voľný prístup multimediálnych informačných obsahov aj prostredníctvom blue-tooth serverov. Projektom ďalej vzniknú web portály o turisticky atraktívnych lokalitách v okolí miest Michalovce a Užhorod v jazykoch anglický, slovenský a ukrajinský, audio a multimediálni sprievodcovia viacerých druhov v uvedených jazykoch, vzniknú reklamné filmové dokumenty oboch miest a umelecky spracovaná fotografická publikácia o spoločnom regióne Zemplín a Zakarpatie.

V rôznych častiach centier Michaloviec a Užhorodu budú nainštalované informačné tabule s mapami a s QR prepojením na ostatné vytvorené zdroje.

Prezentačné dni regiónov zorganizované v susednej krajine priblížia regióny širokej verejnosti počas troch letných dní v Michalovciach či počas jesenných dní v Užhorode v roku 2016. „Súčasne sa obe strany budú spoločne aktívne prezentovať na medzinárodných výstavách cestovného ruchu v roku 2017 v Bratislave a v Kijeve. Vytvorením intenzívnej komunikácie partnerov sa otvoria ďalšie možnosti kooperácie,“ informuje mesto.

Foto: ilustračné

Zdroj: mesto Michalovce

Môže vás zaujímať:

Michalovskí mestskí prichádzajú s dôležitou výzvou: Nechýba vám mobil, či kľúče?

Festivalové prípravy na šíravskom amfiku v plnom prúde: Poznáme ako prví hlavné ťaháky!

Plaváreň zadarmo, bezplatné parkovanie, voľný vstup na kultúru: Ktorí Michalovčania majú takéto výhody?

Najnovšie INFO za Michalovský okres: Koľkí ľudia sú stále bez práce?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM