Rôzne

Michalovčania sa pripoja ku globálnemu hnutiu #GivingTuesday

Michalovce sa v utorok (3. 12.) pripoja ku globálnemu hnutiu Dňa darovania s názvom #GivingTuesday. Na celosvetovej akcii, ktorej cieľom je realizovať dobré skutky, participuje aj naše mesto.

Ilustračný obrázok k článku Michalovčania sa pripoja ku globálnemu hnutiu #GivingTuesday
Zdroj: Dnes24.sk

V tomto roku sa zapája 100 organizácií zo všetkých kútov Slovenska, ktoré hľadajú pomoc vo forme manuálnych či expertných dobrovoľníkov alebo vecných a finančných darov. „Na našej stránke www.givingtuesday.sk ponúkame možnosť registrácie tým, ktorí hľadajú pomoc, ale aj tým, ktorí chcú pomoc poskytnúť, aby sa vzájomne jednoduchšie našli,“ vysvetlila Martina Kolesárová, výkonná riaditeľka Nadácie Pontis, ktorá je ambasádorom aktivity na Slovensku.

Aj michalovská samospráva

Pomáhať bude 61 firiem, do akcie sa zapojí aj sedem samospráv -Bratislava, Spišská Nová Ves, Hlohovec, Liptovský Mikuláš, Martin, Michalovce, Dubnica nad Váhom.

Nad podujatím prezvala záštitu prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. Aj samotná Kancelária prezidenta SR sa zapojí zbierkou šatstva pre ženy s deťmi v núdzi. Globálne hnutie, ktorého myšlienka sa zrodila v USA, inšpiruje ľudí po celom svete k darovaniu, dobrovoľníctvu a záujmu o svoje okolie. Na Slovensku sa k oslave štedrosti a dobrých skutkov pripája každý rok viac ľudí.

Myšlienka

Myšlienka #Giving Tuesday je dokonale jednoduchá. Datoval sa rok 2012. V Amerike vrcholili prípravy na Black Friday a Cyber Monday. Dva dni, počas ktorých sa v celej spoločnosti spustí ošiaľ z nakupovania akciových tovarov a zaháji sezóna vianočných nákupov.

A práve vtedy začala uznávaná newyorská kultúrna inštitúcia 92nd Street Y v ostrom kontraste propagovať nápad #GivingTuesday – „darovaciehou­torka“. Myšlienka, s ktorou prišiel riaditeľ Henry Timms, bola veľmi jednoduchá. Po dňoch nákupného šialenstva by malo prísť niečo iné, opak. Niečo na šírenie dobra a na propagovanie nezištného dávania a obdarovávania. Kohokoľvek, kdekoľvek, akokoľvek. Prosté posolstvo sa rozšírilo rýchlosťou blesku.

V roku 2019 bude „darovaciutorok“ dňa 3.12.2019. Aj my v Michalovciach chceme byť pri tom!

Myšlienka #GivingTuesday – sviatok štedrosti, darovania a dobrovoľníctva sa uchytila aj na Slovensku. Len za posledné 2 roky sa v našej republike vyzbieralo viac ako 103 000 eur, vyše 12 ton oblečenia a iné potrebné vecí, boli venované nespočetné dobrovoľnícke hodiny a dobré skutky.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

OBRAZOM: Michalovce už majú vianočnú výzdobu
13
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM