Samospráva

Michalovce chcú modernizovať v súlade s trendmi smart city: TOTO je v pláne

Jednou z priorít programu rozvoja metropoly Zemplína je modernizovať mesto v súlade s trendmi smart city - inteligentného mesta.

Ilustračný obrázok k článku Michalovce chcú modernizovať v súlade s trendmi smart city: TOTO je v pláne
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Mestské zastupiteľstvo v Michalovciach schválilo program rozvoja nášho mesta (2019–2022). Zaujímavou prioritou spomínaného programu je to, že chcú modernizovať naše mesto v súlade s trendmi smart city. Čo to v praxi znamená?

Aj zelené steny

Pri vytváraní inteligentného mesta je jedným z prvoradých cieľov bezpečnosť. Samospráva chce budovať bezpečné detské ihriská so smart prvkami a bezpečné verejné priestory s inteligentnými systémami.

Ako ďalej naše mesto uvádza, chce vytvárať zdravé životné prostredie a smart odpadové hospodárstvo. To znamená robiť vodo-zádržné opatrenia – zadržiavanie dažďovej vody zeleňou a v nádržiach, inštalovať smart indikátory v meste či vybudovať skateboardové ihrisko so vsakujúcou nádržou pri nárazových dažďoch. V rámci ďalšej ekologizácie má metropola Zemplína v pláne budovať zelené steny v meste.

Inteligentné križovatky

Michalovce majú v pláne vytvoriť podmienky pre inteligentnú mobilitu a to podporovaním bezuhlíkovej mobility budovaním elektronabíjacích staníc a zavádzaním elektromobilov do mestských podnikov.

Ďalej chcú pokračovať v budovaní cyklotrás a vytvárať podmienky pre uplatňovanie inteligentných parkovacích systémov a budovanie inteligentných križovatiek.

Smart aplikácie

Mesto zverejnilo, že chce pokračovať v inovácii v kultúre, v aktivizácii občanov cez sociálne inovácie vrátane smart komunikácie s nimi. Uviesť do praxe chce aj mestské karty či smart aplikácie pre informovanie o kultúrnych a športových podujatiach.

Michalovská samospráva plánuje v rámci programu rozvoja pre inteligentné mesto vyčleniť aj každý rok finančné prostriedky na podporu lokálnych projektov.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Michaloviec a okolia

Foto: ilustračné

Počas uplynulého víkendu v obci pri Michalovciach párali perie. Ako to tam vyzeralo? Pozrite si nižšie.

V Zalužiciach párali perie aj sa zabávali: Pozrite si páračky obrazom
14
Galéria
Zdroj: Obec Zalužice
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM