Jakub Forgács Rôzne

Michalovce hostia prvú Jesennú gastronomickú výstavu: Je príkladom spolupráce školy a praxe

Za účasti viacerých vystavovateľov a tiež začínajúcich a profesionálnych kuchárov sa v Michalovciach koná Jesenná gastronomická výstava, ktorá je vôbec prvým podujatím svojho druhu na území Zemplína. Jej súčasťou je aj kuchárska súťaž vo varení.

Ilustračný obrázok k článku Michalovce hostia prvú Jesennú gastronomickú výstavu: Je príkladom spolupráce školy a praxe
Zdroj: TASR

Podujatie, ktoré prebieha od dnešného rána v jednom z michalovských hotelov, zorganizovali košická a tatranská pobočka Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov spolu s michalovskou Strednou odbornou školou obchodu a služieb (SOŠOaS).

Príklad spolupráce školy a praxe

„Dnešná výstava je príkladom spolupráce školy a praxe. Chceme vytvárať čo najviac príležitostí, aby si študenti už v škole našli odpovede na mnohé otázky, s ktorými sa budú stretávať počas výkonu svojho povolania,“ uviedol riaditeľ SOŠOaS Miroslav Sivý. V tejto súvislosti poznamenal, že súčasťou programu sú ukážky najnovších trendov stolovania, prezentácia cukrárenských výrobkov, ukážky výroby miešaných nápojov, vyrezávaného ovocia, ale aj kuchárska súťaž vo varení, a to v kategóriách junior a senior.

Začínajúci kuchári z radov študentov, ako aj skúsenejší kuchári z praxe dnes súťažia podľa medzinárodných podmienok v príprave vopred stanoveného jedla, a to bravčovej panenky s prílohou. „Odborná porota sleduje, ako kuchári pracujú, ako využívajú celkový priestor na stole, ako dokážu šikovne spracovať celú receptúru, surovinu, no a samozrejme, najdôležitejšou časťou je vizualizácia jedla a jeho samotná chuť,“ priblížil Michal Šenítko z košického zväzu kuchárov a cukrárov.

Miesto na prezentáciu a degustáciu nových jedál

Podujatia, kde sa stretávajú mladí a skúsenejší kuchári, sú podľa jeho slov prínosom pre obe strany. „Poskytuje sa tak priestor jednak žiakom odborných škôl, ale aj kuchárom z praxe, aby si zmerali svoje sily a porovnali svoje vedomosti či zručnosti pri príprave jedál,“ poznamenal.

Gastronomické výstavy sú zároveň vhodným miestom pre prezentáciu a degustáciu nových druhov jedál. „Z kuskusu som urobil sushi maki, bravčovú panenku som upiekol na panvici a následne som to polial dubákovou penou a slivkovo-vínovou omáčkou,“ pochválil sa svojím netradičným spracovaním súťažného jedla košický kuchár Miroslav Tima. Mená najlepších kuchárov z oboch kategórií súťaže vyhlási jej odborná porota dnes podvečer.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM