Samospráva

Michalovce sa chystajú na spoluprácu s presláveným francúzskym mestom: Čím chceme zaujať?

Michalovce sa pripravujú na partnerskú spoluprácu so známym francúzskym mestom. Hlavným cieľom je podpora turizmu a otvoriť by sa mali brány aj pre partnerov a podnikateľov oboch krajín. Čítajte viac!

Ilustračný obrázok k článku Michalovce sa chystajú na spoluprácu s presláveným francúzskym mestom: Čím chceme zaujať?
Zdroj: Dnes24.sk

Skupina družobných miest zemplínskych Michaloviec sa onedlho rozšíri o novú partnerskú samosprávu – francúzske mesto Cognac, ktoré preslávil tamojší destilát rovnakého názvu. Informoval michalovský primátor Viliam Zahorčák.

Podpis partnerskej zmluvy už čoskoro

Prvotný kontakt oboch miest sprostredkoval veľvyslanec SR vo Francúzsku Marek Eštok, ktorý pochádza z Michaloviec. „Možnosť nadviazania partnerstva sa stretla s pozitívnou reakciou tak u nás, ako aj v Cognacu,“ uviedol primátor Zahorčák.

Francúzsko navštívi podľa jeho slov o niekoľko týždňov delegácia zástupcov michalovskej samosprávy. Podpis partnerskej zmluvy je však naplánovaný až na august tohto roka, počas tradičných Zemplínskych slávnostní v Michalovciach, na ktoré pozvali aj zástupcov Cognacu. „Otvárame bránu pre partnerov z oboch miest, či už podnikateľov, školy, športové kolektívy, umelecké telesá, ktoré by chceli rozvíjať vzájomné vzťahy. Tak je to napríklad v prípade nášho družobného mesta Vila-real v Španielsku, kde sa to dostalo do veľmi slušných rozmerov,“ zhodnotil Zahorčák.

Prioritou je podporiť turizmus

Podpora turizmu na Zemplíne je jednou z priorít pripravovanej spolupráce. Tunajšie vína, gastronómia či prírodné a kultúrne pamiatky majú podľa michalovského primátora potenciál zaujať návštevníkov nielen z krajiny galského kohúta.

„Chceme budovať spoluprácu nielen v kultúrnej či športovej, ale aj v oblasti turizmu a podnikateľskej sféry. Nemalo by to byť iba o stretávaní sa delegácií družobných miest,“ podčiarkol Zahorčák.

Michalovce majú v súčasnosti nadviazané partnerstvá so siedmimi európskymi samosprávami. Okrem Vila-realu je to český Vyškov, poľské mesto Jaroslaw, srbské Pančevo, maďarské Sátoraljaújhely, ukrajinský Užhorod a bulharské mesto Kavarna.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM