Veronika Ondo-Cholewová Samospráva

Michalovce sa nepochválili, ale takto pomohli obetiam výbuchu na Mukačevskej v Prešove

Prešiel už istý čas, ale tragédia v Prešove nenechala chladné ani Michalovce. Dozvedeli sme sa, ako pomohlo naše mesto.

Ilustračný obrázok k článku Michalovce sa nepochválili, ale takto pomohli obetiam výbuchu na Mukačevskej v Prešove
Zdroj: Milan Ferenčík

Solidarita, ktorá sa zniesla po tragédii na Mukačevskej ulici v Prešove sa zapíše do histórie. Ľudia sa pre obete zomkli a vyzbierali milióny eur. Pridali sa aj Michalovce.

Tisíce eur

Dozvedeli sme sa, že v súvislosti s poskytovaním dotácií Mesto Michalovce reagovalo aj na mimoriadnu situáciu, ktorá vznikla koncom roka 2019 v Prešove a uvoľnilo dotáciu vo výške 10 000 eur na pomoc poškodeným v súvislosti s odstraňovaním následkov spôsobených výbuchom plynu v bytovom dome na Mukačevskej ulici.

„Mesto Michalovce prispelo mestu Prešov na zmiernenie následkov výbuchu v bytovom dome na Mukačevskej ulici sumou 10-tisíc eur,“ povedala pre náš spravodajský portál Michalovce 24 hovorkyňa mesta Michalovce Iveta Palečková.

Ako ďalej dodala, tieto finančné prostriedky boli vyčlenené z rozpočtu mesta v decembri 2018 a zaslané mestu Prešov.

Pomoc Prešovu

Suma postupne rástla od prvotného oficiálneho zverejnenia čísla transparentného účtu. Najprv to bol milión, potom dva a neskôr sa suma na dlhé týždne ustálila pod hranicou štyroch miliónov. Keď však pribudla aj zbierka košickej arcidiecézy, zbierka napokon dosiahla takmer 4,5 milióna eur.

A to ešte mesto prerozdelilo viac ako 550 000 eur pre ľudí z Mukačevskej 7 a 9 vo forme jednorázových príspekov na preklenutie zložitej finančnej situácie. Suma sumarum, výška zbierky takmer prekročila 5 miliónov, k 30. januáru tam totiž svietila suma 4 415 220,82 eur.

Pomohli k tomu desaťtisíce ľudí, taktiež aj rôzne firmy, organizácie, školy, občianske združenia, samosprávy, arcidiecézy, mestá aj známe mená. Zo zbúranej bytovky ostala v súčasnosti už len základová doska.

Posledné zábery pred záverečným búraním prešovskej bytovky si môžete pozrieť nižšie vo videu.

Zdroj: Dnes24.sk

Na hl. fotke: takto kedysi vyzerala Mukačevská

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM