Samospráva

Michalovce sa rozhodli bojovať proti obchodovaniu s ľuďmi: Najviac obetí pochádza práve z nášho regiónu

Miesto prvého kontaktu, ktoré má byť nápomocné v boji proti obchodovaniu s ľuďmi, vzniká v metropole Zemplína. Otvoria ho v druhej polovici októbra.

Ilustračný obrázok k článku Michalovce sa rozhodli bojovať proti obchodovaniu s ľuďmi: Najviac obetí pochádza práve z nášho regiónu
Zdroj: TASR

V Michalovciach pribudne centrum pomoci pred odchodom do zahraničia. Najviac obetí obchodovania s ľuďmi pochádza z Košického kraja.

Najviac ohrozený región

„Vzhľadom na najohrozenejší región je potrebné zabezpečiť informovanosť mládeže a širokej verejnosti o nástrahách obchodovania s ľuďmi, o formách obchodovania s ľuďmi, zabezpečiť konkrétne preventívne aktivity a propagačné materiály k problémovým témam,“ priblížila poslanie projektu Palečková. Na poradenských aktivitách centra sa budú podieľať viacerí partneri – michalovský úrad práce (ÚP), Občianske združenie (OZ) Pomoc rodine a Mimovládna organizácia IOM. ÚP bude napríklad informovať ľudí o nástrahách či rizikách spojených s vycestovaním do zahraničia, respektíve so prostredkovateľmi práce. Úlohou zmieneného OZ je poradenstvo a psychologická pomoc pre skutočné obete obchodovania s ľuďmi, IOM zasa poradí pri začiatkoch fungovania Miesta prvého kontaktu.

Plánujú školenie

Mesto Michalovce vytvorilo a upravilo školiacu miestnosť na Námestí osloboditeľov pre potreby projektu, zabezpečilo vybavenie miestnosti nábytkom a modernou výpočtovou technikou z externých zdrojov, v súčasnosti pripravuje informačné materiály – bannery, plagáty, brožúrky a letáky pre šírenie preventívnych informácií. V mesiacoch október až december 2015 prebehnú v centre školenia pre 40 skupín študentov stredných škôl a gymnázií. Realizácia poradenskej činnosti pre jednotlivcov, ktorú odporúča úrad práce, sa uskutoční prostredníctvom individuálnych pohovorov. Miesto prvého kontaktu bude prístupné aj ktorémukoľvek záujemcovi, ktorý o poradenstvo prejaví záujem. Projekt spomínaného centra v Michalovciach finančne podporila Rada vlády SR pre prevenciu kriminality, a to sumou 6000 eur. Príspevok mesta vyčíslila Palečková na 1000 eur.

Foto: Ilustračné

Čítajte tiež:

Aktuálne dianie v Michalovciach: Čo o ňom viete a čo naopak netušíte?

Rekonštrukcia trate pri Michalovciach: Výluky nás neminú, pozrite presné časy!

VIDEO, ktoré sa zapíše: Posledná tatrovka so suťou z nedostavaného pavilónu, sťažoval sa vôbec niekto?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM