Správy Samospráva

Michalovce si vezmú úver. Na čo ho chcú využiť?

Poslanci na svojom poslednom mestskom zastupiteľstve (30.6) rozhodli o čerpaní kontokorentného úveru do výšky milión eur.

Ilustračný obrázok k článku Michalovce si vezmú úver. Na čo ho chcú využiť?
Zdroj: TASR

Čerpaním úveru chce mesto zmierniť ekonomické dopady pandémie koronavírusu.

„Úver umožní mestu preklenúť časový nesúlad medzi prísunom zdrojov, či už z podielových daní, alebo vlastných príjmov mesta a potrebou zdrojov na úhradu nevyhnutých výdavkov,“ uviedla v dôvodovej správe k uzneseniu vedúca finančného odboru mestského úradu Oľga Bereznaninová.

Ako vyplýva z rozpočtového opatrenia, ktoré mestskí poslanci na zastupiteľstve takisto schválili, príjmy mesta ovplyvnila okrem iných faktorov aj pandémia nového koronavírusu.

„Daň z príjmov fyzických osôb sa znižuje z dôvodu pandémie o 1,4 milióna eur na základe aktualizovanej prognózy Ministerstva financií SR v mesiaci apríl 2020,“ priblížila Bereznaninová.

Nižšie príjmy

Spomedzi ďalších daní, ktoré tvoria príjmy mesta, vyčíslila zníženie výšky príjmov za užívanie verejného priestranstva na 15 000 eur. Ide o daň z letných terás, ktoré nemohli byť pre pandémiu otvorené.

Z nedaňových príjmov, o ktoré mesto pre vyhlásenie mimoriadnej situácie a núdzového stavu prišlo, ide napríklad o príjmy z nájomného vo výške 80 000 eur, z jarných trhov v sume 55 000 eur, či o sumu 30 000 eur z výťažkov z hazardných hier.

Michalovská samospráva tiež nepočíta s príjmami z predaja majetku v pôvodne rozpočtovanej výš­ke.

„Príjmy z predaja majetku sa znižujú celkom na 269 000 eur, čo predstavuje reálne možnosti predaja majetku,“ vysvetlila Bereznaninová a poukázala na skutočnosť, že o kúpu objektu práčovne a čistiarne vrátane areálu zatiaľ nie je prejavený záujem.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM