Ondrej Petričko Kultúra

Michalovská kapela Trixon: Chceme hlavne prežiť v ukrutnej dobe hip-hopu

Múdry, guľáš, inzulín, Sergej, Dušan a Kelso tvoria mladú michalovskú kapelu Trixon. Hrajú prevzaté skladby, tak trochu inak. V ich podaní znie aj popová skladba prerobená do metalového štýlu skvele.

Ilustračný obrázok k článku Michalovská kapela Trixon: Chceme hlavne prežiť v ukrutnej dobe hip-hopu
Zdroj: Dnes24.sk

„Kde bolo, tam bolo, stretol sa klávesák s bubeníkom a dostali nápad, že si založia kapelu. Metalovú kapelu, s ktorou budú hrať tie najväčšie hity sveta a možno sa im podarí urobiť aj zopár vlastných vecí,“ začal rozprávanie o vzniku kapely jej člen Peter „Sergej“ Galanda. Prizvali k sebe ešte dvoch bratov, zažraných rockerov od kosti. Bratia Neomitkovci dotvorili vtedajšiu zostavu kapely. A tak v novembri 2009 vznikla v Michalovciach nová kapela Trixon.

Hrali napriek mrazom

Nadšení muzikanti si začali zháňať skúšobňu, aparát a podobné veci. Nakoniec sa to podarilo, chlapci nadšene svoju prvú skúšobňu dávali dokopy, zveľaďovali ju, okrášlili plagátmi a mohlo sa cvičiť. „Vonku bola ukrutná zima a v skúšobni bez akéhokoľvek vykurovania ešte väčšia,“ opísal Peter. Po pár týždňoch mrznutia sa chlapci rozhodli presťahovať svoju skúšobňu a tam si poctivo začať plniť svoje sny. „Ako sme tak hrali, skúšali, hádali sa, prišli sme na to, že to celkom slušne hrá a tak sa začalo vybavovanie koncertov.“

Chlapci zistili, že na skvalitnenie metalovej hudby sú štyria málo, tak si prizvali zopár nádejných gitaristov na skúšky. V kapele sa ich vystriedalo niekoľko až kým sa počet členov neustálil na čísle 6. Pribudli gitaristi Dušan a Kelso. „Števo „Kelso“ Kehl našu kapelu posunul o riadny skok dopredu. V takomto zložení kapela zažíva svoje najväčšie úspechy,“ dodal.

Nahrávacie štúdio im nevonia

Kapela má netradičný názov. Kde a ako k nemu prišla? „Ako vznikol kapely netuším. Vymyslel ho náš gitarista Milan ešte keď mál „násť“ rokov a spolu so svojim bratom a kamarátom sa snažili založiť si svoju prvú kapelu. Nám sa ten názov pozdával a tak sme ho použili. Ale význam slova Trixon zrejme nie je žiadny alebo nám ho aspoň Milan neprezradil,“ povedal Peter.

Chlapci z Trixonu nehrajú vlastné skladby. Tvrdia, že na ich tvorbu nemajú čas. „Hráme „recovery“ – rôzne prevzaté skladby, trebárs aj popové prerobené do metalu s našou úpravou,“ vysvetlil Peter. Ako mladí počúvali rôzne kapely, čo ich ovplyvnilo. „Niekto počúval Kiss, niekto Elán, iný Nightwish alebo Tublatanku. No ako sme rástli naše hudobné chute sa zjednotili.“ Dnes sa nechávajú inšpirovať kapelami Avantasia, Edguy, Stratovarius, Sonata Arctica, Tublatanka alebo Iron Maiden.

Kapela Trixon má za sebou od začiatku svojho pôsobenia niekoľko desiatok koncertov. Hrali na najväčších motozrazoch, ale aj v malých kluboch. „Sme radi, ak môžeme hrať kdekoľvek a pre nás je najdôležitejšie, ak sa ľudia vedia pri našej hudbe poriadne vyblázniť.“ Majú za sebou aj nahrávanie v štúdiu, kde nahrali jednu skladbu, ale z ich pohľadu išlo skôr o poznanie práce v štúdiu, ako o pokus o vydanie albumu. „Sme živí hráči a byť zavretí v štúdiu nie je nič pre nás,“ dodal spevák kapely.

Chlapci radi hrajú koncerty, vyskúšali si aj nahrávanie v štúdiu. Ako to vidia do budúcnosti? „Hlavne prežiť v tejto ukrutnej dobe hip-hopu,“ vtipne uzavrel Peter.

Kapela Trixon

  • Bicie nástroje: Martin „múdry“ Kuriplach
  • Basová gitara + vokál: Marek „guľaš“ Neomitka
  • Gitara + vokál: Milan „inzulin“ Neomitka
  • Klávesy + sólo spev: Peter „Sergej“ Galanda
  • Gitara: Dušan Oláh
  • Sólo gitara: Števo „Kelso“ Kehl

Foto: Trixon

Video z koncertu kapely Trixon
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM