Rôzne

Michalovská radnica má čím upútať: Vybrali sme 10 zaujímavých faktov

Budova michalovskej radnice patrí medzi známe stavby nášho mesta. Vedeli ste však týchto 10 zaujímavých faktov, ktoré s ňou súvisia?

Ilustračný obrázok k článku Michalovská radnica má čím upútať: Vybrali sme 10 zaujímavých faktov
5
Galéria

V strede nášho námestia stojí budova Mestského úradu v Michalovciach. Okrem toho, že v nej sídlia úradníci i samotný primátor, konajú sa tam aj rôzne aktivity ako napríklad prijímanie vzácnych hostí, oceňovanie Michalovčanov a iné. Vedeli ste však aj tieto fakty, ktoré s ňou súvisia?

  1. Pôvodná varošska chiža (radnica) stála neďaleko rímskokatolíckeho farského kostola, od roku 1880 samospráva sídlila v súkromnej budove na Hlavnej ulici.
  1. Budovu michalovskej radnice postavili v rokoch 1927 až 1928 na mieste bývalého súkromného domu podľa projektu architekta Ľudovíta Oelschlägera.
  1. V čase stavania radnice na to mesto nemalo financie. Chýbajúce peniaze na dostavbu celého objektu získalo mesto predajom bazárov nájomníkom. Tie sa nachádzali na opačnom konci námestia.
  1. Na mieste dnešného úradu bola aj cukráreň. Zo začiatku sa totiž časť priestorov v novovybudovanom komplexe prenajímala – sídlila tam aj lekáreň, banka, tlačiareň či vychýrená cukráreň Ďuročík.
  1. Zaujímavosťou radnice je veža. Pôvodne slúžila na pozorovanie, a tak uľahčovala prácu miestnym hasičom, v neskoršom období na nej pribudli hodiny.
  1. Pred radnicou sa v minulosti nachádzal i jediný parčík na Hlavnej ulici – tvorili ho tri ohradené plochy vedľa seba.
  1. Za radnicou pochovali vojakov. V prvých dňoch po oslobodení mesto parčík scelilo a na znak úcty tu pochovali padlých vojakov sovietskej Červenej armády. Tento provizórny cintorín bol ale zrušený už v roku 1945.
  1. V rokoch 1928 až 1939 stála pred radnicou bronzová busta Adolfa Ivanoviča Dobrianskeho ako symbol spoločnej práce Čechov, Slovákov a Rusínov, resp. Ukrajincov pri budovaní Československej republiky.
  1. Dramatické momenty zažila radnica v 80. rokoch 20. storočia, keď strechu a povalu zasiahol veľký požiar.
  1. V budove môžete vidieť pamätnú tabuľu rytiera Alberta Užského, ktorý sa spája s históriou Michaloviec.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Michalovská radnica na starých FOTOGRAFIÁCH
5
Galéria
Zdroj: Mesto Michalovce.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM