Veronika Ondo-Cholewová Samospráva

Michalovská škola sa po rokoch konečne dočká obnovy: Investícia za takmer 1,5 milióna eur!

Tretia základná škola v Michalovciach získa nový šat. Pozrite, čo všetko sa tu má zmeniť.

Ilustračný obrázok k článku Michalovská škola sa po rokoch konečne dočká obnovy: Investícia za takmer 1,5 milióna eur!
Zdroj: TASR

Neuspokojivý stav

Budovy III. Základnej školy v Michalovciach čaká renovácia. Zrekonštruuje ich radnica s finančnou podporou Európskej únie. Tretia ZŠ v Michalovciach sídli v budovách na Moskovskej a Mlynskej ulici. Prvý objekt je v prevádzke od roku 1962, druhý od roku 1993. S výnimkou opravy telocvične a hygienických zariadení sa do oboch budov doteraz výrazne neinvestovalo. Výsledkom dlhodobého nedostatku zdrojov je neuspokojivý stav objektov školy.

„Budova na Mlynskej ulici je poškodzovaná aj z dôvodu absentujúceho oplotenia, zdevastovaného obyvateľmi lokality," priblížila Jana Machová z odboru informatizácie a grantov Mestského úradu v Michalovciach.

Viac tried, viac žiakov

Školský objekt na Mlynskej ulici sa v rámci projektu rekonštrukcie rozšíri o prístavbu. K existujúcim štyrom triedam pribudnú ďalšie štyri, ako i jedna trieda prípravného ročníka materskej školy a oddychová miestnosť. V pláne je zrušenie dvojzmennej prevádzky školy. Súčasťou jej prístavby má byť aj jedáleň so zázemím. Rekonštrukciou prejdú aj tunajšie hygienické zariadenia a podlahy. Novým prvkom budovy budú ďalej jej bezbariérové prístupy. „Súčasne vybudujeme i nové oplotenie na ochranu rekonštruovanej budovy a prístavby,“do­plnila Machová


Zdravšie prostredie

V budove školy na Moskovskej ulici zasa vymenia staré okná, zaizolujú strechu a vymenia pôvodnú krytinu za novú. Stavebný projekt ďalej ráta so zateplením objektov školy a vybudovaním kotolne. Energetickú náročnosť budov chcú znížiť v priemere o 40 %. Výstupom projektu má byť zdravšie a kultúrnejšie prostredie pre prácu s deťmi. Projekt spadá pod lokálnu stratégiu Komunitného rozvoja a sociálnej inklúzie marginalizovaných rómskych komunít v meste Michalovce. Radnica získala na jeho realizáciu nenávratný finančný príspevok vo výške 1,42 milióna eur, čo predstavuje 95 % projektových nákladov. Zvyšnými piatimi percentami prispeje zo svojho rozpočtu. Stavebné práce chce ukončiť v závere tohto roka.

Čítajte tiež: Poznáme výsledky monitoru deviatakov: Škola z nášho mesta v slovenskej TOP 20!

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM