Správy

Michalovské bábätka dostali darček: Mamičky v nemocnici môžu byť pokojnešie...

V nemocnici prijali vzácny dar, ktorý môže zachrániť život nie jedného bábätka. Pomocníka si rodičia môžu požičať a chrániť tak ešte viac svoj nový poklad aj doma.

Ilustračný obrázok k článku Michalovské bábätka dostali darček: Mamičky v nemocnici môžu byť pokojnešie...
Zdroj: TASR

Michalovskú nemocnicu obdarovala Nadácia Križovatka cennými darmi, a to monitormi dychu, ktoré sú určené pre najmenších pacientov. Prístroje slúžia na monitorovanie dychu ohrozených novorodencov syndrómom náhleho úmrtia dojčiat.

Dar pre bábätka aj mamičky

Michalovskému oddeleniu bolo darovaných už 5 týchto pomocníkov. Z verejnej zbierky boli zakúpene ďalšie dva, ktoré nemocnici v utorok odovzdala Nadácia križovatka. Tá sa zaoberá pomocou deťom ohrozeným Syndrómom náhleho úmrtia dojčiat (SIDS). Nemocnica Svet zdravia v Michalovciach prijala pre svojich najmenších pacientov vzácny dar – dva monitory dychu. Vďaka ním budú môcť pokojne spávať ďalšie bábätká aj ich mamičky.

Požičajú vám ho aj domov

Používajú sa predovšetkým pre nezrelých novorodencov a deti liečené fototerapiou. Monitor dychu slúži ako prevencia náhleho úmrtia dojčiat (SIDS). Je uložený pod matracom dieťaťa a zaznamenáva jeho dýchacie pohyby. „Pri zníženej frekvencií dýchania, až zástave dychu, monitor spustí svetelný a zvukový alarm,“ uvádza riaditeľka nadácie Táňa Tomasch. Dojča je potrebné v takomto prípade zdvihnúť z postieľky a jemne ním zatriasť. Ak naďalej nedýcha, je potrebné okamžité uvoľniť dýchacie cesty a volať rýchlu zdravotnícku pomoc.

Novorodenecké oddelenie zapožičiava monitory dychu aj na domáce použitie. „Do dnešného dňa sme zapožičali 250 monitorov dychu,“ informovala T. Tomasch. Pri odchode z pôrodnice si môžu rodičia požičať prístroj aj domov.

Foto: ilustračné

Môže vás zaujímať:

Doktorke michalovskej nemocnice pomohla k práci súťaž: Poznáte túto úspešnú bývalu finalistku? FOTO

Prvé dieťa v michalovskej nemocnici v roku 2016: Selina aj maminka sú v poriadku

Rebríček spokojnosti pacientov: Michalovská nemocnica v poslednej desiatke!

Michalovská nemocnica dostála novú fazónu: Starý múr je fuč a… vznikla nová promenáda!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM