Kultúra

Michalovské Divadlo pri fontáne ponúklo novinku: Hra Cez okno mala premiéru

Michalovské ochotnícke Divadlo pri fontáne ponúklo divákom premiéru tragikomédie Cez okno. Príbeh bytového domu reflektuje život ľudí v 70. rokoch minulého storočia.

Ilustračný obrázok k článku Michalovské Divadlo pri fontáne ponúklo novinku: Hra Cez okno mala premiéru
Zdroj: Archív Divadla pri fontáne

Jedným z motívov tragikomédie je udavačstvo. „Ústredným je príbeh domovníka, v ktorého byte sa tie ľudské osudy stretávajú,“ vysvetlila scenáristka Katarína Varechová, ktorú pri písaní hry ovplyvnili viaceré publikácie.

Hlavná postava je tzv. zlým duchom domu. Hra obsahuje aj tajomstvo jeho minulého života. Podobnosť s piesňou speváka Jaroslava Filipa nie je náhodná, v predstavení má svoju rolu. „Je takým leitmotívom celej hry v jednotlivých predeloch, kedy sa objavujú záznamy tejto piesne,“ priblížila scenáristka.

Najmä staršie publikum bude mať podľa Varechovej možnosť vrátiť sa v čase nielen prostredníctvom témy, ale aj kulís a jednotlivých retro predmetov bežnej spotreby, ktoré si táto generácia pamätá. Pre mladšie ročníky to bude, ako sama tvrdí, možno iný pohľad na dejiny, priblíženie bežného života z tohto obdobia. „Uvidia niečo iné ako v učebniciach,“ dodala Varechová.

Ochotnícke Divadlo pri fontáne je podľa scenáristky mladým súborom, ktorý funguje na scéne asi päť rokov. Momentálne v ňom pôsobí približne 30 hercov. Hra Cez okno je piatym celovečerným predstavením ochotníkov. Reprízu si diváci môžu pozrieť 28. decembra v Mestskom kultúrnom stredisku v Michalovciach.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z MIchaloviec a okolia

Foto: Archív Divadla pri fontáne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM