Ondrej Petričko Samospráva

Michalovské škôlky núdzu o deti nemajú: Prijali 256 drobcov, zmestili sa všetci

Babyboom, ktorý prebieha v posledných rokoch je zreteľný hlavne v období, keď sa deti prihlasujú do materských škôl. Takmer v každom meste je kapacitný problém, pretože počty detí často prevyšujú možnosti miest. V Michalovciach sa všetkým žiadateľom miesto ušlo.

Ilustračný obrázok k článku Michalovské škôlky núdzu o deti nemajú: Prijali 256 drobcov, zmestili sa všetci
Zdroj: TASR

Mesto Michalovce je zriaďovateľom ôsmich materských škôl. Kým iné mestá zápasia s nedostatkom miest pre deti, v Michalovciach sa podľa slov hovorkyne primátora a MsÚ Ivety Palečkovej pre všetkých žiadateľov miesto našlo. „K 31. máju boli vyriešené všetky žiadosti zo strany rodičov, ktorých deti dovŕšia k 31. decembru 3 roky. Riešili sme teda žiadosti rodičov, ktorých deti budú mať 3 roky v mesiacoch september – december 2013,“ vysvetlila.

Pre nový školský rok prijali 256 detí

Aj keď miesta v niektorých škôlkach stále sú, pár rodičov sa rozhodlo ešte vyčkať. „V materskej škole na Ul. F. Kráľa evidujeme 4 žiadosti rodičov, ktorí majú záujem len o túto konkrétnu škôlku. Rodičia prišli po zápise a rozhodli sa vyčkať, či budú mať 4 deti odklad alebo nastúpia povinnú školskú dochádzku,“ uviedla Palečková.

Ten istý prípad majú aj v MŠ na Ul. Vajanského, kde sa jedná o 3 zatiaľ nevybavené žiadosti. „Rodičom všetkých týchto detí však boli ponúknuté miesta v ďalších troch MŠ v blízkej lokalite, kde ešte máme voľné miesta,“ dodala. Prípad, ktorý sa stal napríklad v Prešove, kde rodičia zapísali svoje dieťa aj do štyroch MŠ naraz a tým sa skresľoval celkový záujem, sa v Michalovciach nevyskytol.

Ku koncu mája je pre nový školský rok prijatých 256 detí. „Počet zapísaných detí pre nový školský rok je 930 v 43 triedach, z toho je 1 špeciálna s 8 deťmi v MŠ na Ul. Vajanského,“ priblížila hovorkyňa. Najviac detí je prijatých do MŠ na Školskej ulici (40), je to kapacitne najväčšia škôlka. Najmenej je prijatých do MŠ na Masarykovej ulici (20), toto je kapacitne najmenšia škôlka v meste.

Škôlky budú otvorené aj počas prázdnin

Rodičia detí, ktoré navštevujú škôlky, sa nemusia obávať kam s deťmi počas prázdnin. Predsa len, nikto si nemôže zobrať 2 mesiace dovolenky. Michalovské škôlky budú fungovať v letnom režime a budú rodičom k dispozícii. Podľa vyjadrenia na stránke mesta je obmedzenie prevádzky MŠ nutné z dôvodu čerpania dovoleniek zamestnancov MŠ, výmeny okien na MŠ a príprav nového školského roka.

Prevádzka materských škôl počas prázdnin

  • 1.7. – 12.7. – MŠ na Ul. Fraňa Kráľa 78, MŠ na Ul. Školská 5, MŠ na Ul. Masarykova 30, MŠ na Ul. Okružná 19, MŠ na Ul. Leningradská 1, MŠ na Ul. Vajanského 5, MŠ na Ul. J. Švermu 8
  • 15.7. – 31.7. – MŠ na Ul. Okružná 19, MŠ na Ul. Masarykova 20
  • 1.8. – 23.8. – MŠ na Ul. Komenského 2

Od 26.8. do 30.8. nebude v prevádzke žiadna materská škola z dôvodu prípravy nového školského roka. Školský rok začína 2.9.2013.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM