Správy

Michalovskí gymnazisti zabodovali so svojim robotom: Trojici chalanov sa podaril skvelý úspech!

V michalovskom gymnáziu sa môžu tešiť. Trojica študentov sa predviedla s robotom a zabodovala. Chlapcom sa podaril husársky kúsok, nenašli premožiteľa na celom Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Michalovskí gymnazisti zabodovali so svojim robotom: Trojici chalanov sa podaril skvelý úspech!
Zdroj: Dnes24.sk

Na košickom gymnáziu na Alejovej ulici sa uskutočnila súťaž Robotický battle. Zapojilo sa do nej 66 družstiev z celého Slovenska, ktoré predviedli 80 rôznych robotických modelov. Vyše 150 žiakov základných a stredných škôl súťažilo v troch kategóriách. V kategórii robotická výzva zvíťazili študenti Gymnázia Pavla Horova v Michalovciach.

Vlani poslední, teraz prví

Gymnázium na Ul. Alejovej v Košiciach organizuje už niekoľko rokov súťaž robotov Lego, Robotický Battle (RBA). Súťaží sa v troch kategóriách, vlastný model – model z praxe, robotická výzva a racing. Na Gymnáziu Pavla Horova v Michalovciach sa v rámci projektu GPH Scientia pro Vita zakúpili sady Lego robotov NXT Lego a téma robotizácie bola zaradená do vyučovania v rámci školského vzdelávacieho programu.

Medzi našimi študentmi sa našli nadšenci, ktorí sa zapojili do súťaže RBA ešte v minulom roku, avšak bez nejakých zjavných výsledkov. Pred rokom skončili na poslednom mieste,“ povedala pre náš portál Michalovce 24 Mária Spišáková, pedagogička z GPH . Ako dodal, bola to pre nich veľká výzva, a preto sa v tomto školskom roku rozhodli zabojovať o lepšie umiestnenie.

Tretiaci gymnázia J. Červeňák, A. Rošinec a O. Elečko, pod vedením Márie Spišákovej postavili robota NXT Lego, zloženého z troch motorov a štyroch senzorov, s ktorým sa prihlásili do kategórie Robotická výzva. V silnej konkurencii 14-tich družstiev nakoniec získali 1. miesto. Ako upresnila pani učiteľka Spišáková, úlohou robota bolo zobrať loptičku a umiestniť ju do bránky súpera.

Proti favoritovi

„Hneď ako sme prišli do telocvične košického gymnázia, videli sme, kto je favorit. Mali totiž na stole rozložené získané ocenenia z minulých rokov. Vyzerali dosť sebavedomo, boli to chalani z centra voľného času a ich tímy tam každoročne získavajú nejaké ceny vo viacerých kategóriách," priblížil nám svoje pocity jeden zo študentov Adrián Rošinec. Keď prišiel ich čas, odjazdili s robotom prvé kolo.

Všetkým tímom sa podarilo spraviť maximálne tri úrovne z piatich. Keďže rovnako dopadli aj michalovskí gymnazisti, boli mierne sklamaní, ale mali sme dostatočnú prestávku na to, aby vyladili to, čo na robotovi nefungovalo. V druhom kole to vyzeralo rovnako, ale napriek tomu sa dostali do semifinále.

„Tam sme išli proti favoritovi. Videli sme, že majú nejaké problémy, ale my sme boli bez problémov. Naš robot prešiel štyri úrovne pod tri minúty. Hneď sme vedeli, že druhé miesto je naše a postup do finále tiež,“ opísal Adrián.

Zavládla radosť

Študenti michalovského gymnázia sa napokon radovali z prvého miesta. „Musím spomenúť ešte aj to, že všetci naši protihráči mali svoje roboty postavené na novšej generácii Lega, ako sme mali my, z čoho sme mali pôvodne najväčšie obavy. V neposlednom rade musíme poďakovať pani profesorke Spišákovej za jej podporu,“ dodal na záver Adrián.

Môže vás zaujímať:

Na michalovskom gymnáziu drali lavice známe mená: Študoval na ňom Ander z Košíc aj známy moderátor Junior

Je to už vonku: Poznáme výsledky maturít v našom meste. Ako dopadli michalovské školy?

Maturity sú v plnom prúde aj na michalovskom gymnáziu: Riaditeľ študentom radí, jedna vec, ktorá vám pomôže!

Kedysi drali školské lavice, dnes patria medzi zvučné mená: Takéto známe tváre študovali na michalovskom gymnáziu!

Gymnazisti GPH zvíťazili so svojím robotom
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM