Rôzne

Michalovskí školáci si vyslúžili uznanie pedagógov aj hostí: Netradične maturovali priamo v teréne

Praktické maturity na niektorých školách už odštartovali a výnimkou nie sú ani tie naše. Na jednej z michalovských stredných škôl sa skúška dospelosti skladala troška netradične. Školáci vyrazili do terénu a vyskúšali si prepojiť vedomosti získané na škole s praxou. Ako im to išlo?

Ilustračný obrázok k článku Michalovskí školáci si vyslúžili uznanie pedagógov aj hostí: Netradične maturovali priamo v teréne
Zdroj: TASR

‚Eventové‘ podujatie s názvom Po stopách Irmy Sztáray zorganizovala, ako súčasť praktickej maturitnej skúšky v tomto roku Stredná odborná škola (SOŠ) obchodu a služieb v Michalovciach. Ako informovala učiteľka SOŠ Nadežda Jurková, piatková praktická maturita v sebe zahŕňala predmety Cvičná firma, Ekonomika, Marketing, Manažment, Informatika, Služby cestovného ruchu, Dejepis, Slovenský jazyk, Anglický jazyk, Nemecký jazyk a Gastronómia. Žiaci si tak priamo v teréne vyskúšali prepojiť vedomosti a zručnosti získané na škole s praxou.

„V rámci praktickej realizácie a prevedenia komplexnej úlohy s názvom Po stopách Irmy Sztáray trieda IV. C predstavila miesta, ktoré sa spájali s jej životom, a to cez atmosféru zážitku, ktorú prináša cestovanie, spoznávanie života významných historických osobností, pamiatok či degustácia regionálnych jedál a nápojov,“ vysvetlila Jurková.

Miestom konania netradičnej maturitnej skúšky bol napríklad areál zemplínskych kaštieľov, ale i brehy Senianskych rybníkov, kde sa podávali opekané ryby pripravené podľa starej receptúry. Michalovskí školáci si za organizáciu uvedeného podujatia vyslúžili uznanie pedagógov, ako aj pozvaných hostí, medzi ktorými nechýbali historici, zástupcovia samospráv, oblastnej organizácie cestovného ruchu či kultúrnych inštitúcií. **Všetkých 22 žiakov ohodnotila maturitná komisia jednotkou. **

Irma Sztáray, predstavená maturantmi cez zážitkovú tematickú trasu, sa zapísala do dejín ako posledná dvorná dáma rakúskej cisárovnej Sissi. „Práve v náruči tejto Zemplínčanky cisárovná umiera po atentáte pri brehu Ženevského jazera,“ priblížila Jurková. Po smrti Alžbety mal jej manžel František Jozef darovať blúzku, v ktorej Sissi zomrela, práve Irme Sztáray. Tá ju potom opatrovala v meste Sobrance, kde neskôr napísala knihu Posledné roky cisárovnej Alžbety.

Foto: ilustračne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM