Zuzana Ročeňová Iné športy

Michalovskí turisti majú za sebou úspešný rok: Vyšliapali si 33 túr!

Najstarší michalovský Klub slovenských turistov (KST) Turista je zas o rok starší a ma za sebou množstvo zaujímavých podujatí, ktoré ich počas roka vylákali do prírody. Na rokovaní vrcholného orgánu zhodnotili turistický rok a môžu sa pochváliť tridsiatimi tromi úspešnými akciami.

Ilustračný obrázok k článku Michalovskí turisti majú za sebou úspešný rok: Vyšliapali si 33 túr!
Zdroj: Dnes24.sk

Výročná členská schôdza najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista sa začala otvorením a schválením 13 bodového programu schôdze.

Najúspešnejšie túry aktívnych členov klubu

Michalovskí turisti mali tohto roku naplánovaných 43 podujatí, z ktorých sa im podarilo absolvovať 33. Žiaľ niektoré sa nemohli uskutočniť kvôli nepriaznivému počasiu a zdravotným, či pracovným dôvodom. Z tohto dôvodu sa ich v kalendári akcií na budúci rok objaví už menej, „len“ 38.

,,Z uskutočnených túr sa 4-krát zmenil termín, viackrát aj lokalita, či garant oproti plánu. Najúspešnejšie boli, aj čo sa týka účasti členov: 31. klubový zraz (január), Farárova chyžka (február), Rakovský kameň (apríl), Osadné – Balnica (máj), Potulky neznámym Vihorlatom (jún), Kremenec (september), Cez Kútočný potok (október), či Kolova hora (november). Z cyklotúr to boli Pirnagov vrch (apríl), Okolo Šíravy (máj), Na bicykli po Zemplíne (jún), ale aj účasť na 35. cyklozraze KST v Piešťanoch. Celkove sa na všetkých uskutočnených podujatiach zúčastnilo množstvo turistov z toho vo väčšine prípadov, hlavne našich členov,“ hovorí Anton Hasák, predseda KST Turista Michalovce.

Finančná situácia v klube sa oproti vlaňajšku adekvátne zlepšila vďaka dotácii od mesta Michalovce, sponzorských príspevkov od vlastných členov (Štefanský, Hasák), ale očividný nárast bol hlavne z príjmu 2% podielu zaplatenej dane. Medzi najaktívnejších členov klubu sa zaradili: J. Juro, I. Hrubá, J. Molnárová, manželia Hasákovci a Bachledovci, J. Vaľo, M. Baraniak, L. Kanóc, P. Nemčovský, M. Baloghová a za najagilnejšieho bol vyhodnotený T. Horkay. Do pripravovaného biografického slovníka „Osobnosti organizovanej turistiky na Slovensku“ boli navrhnutí O. Hasáková, L. Surmiak, A. Hasák.

Smelé plány na budúci rok

V pestrom pláne na nasledujúce obdobie zaujali hlavne 48. zimný zraz KST v Bardejovských kúpeľoch (január), 10. výstup na Zaňovec (február), či Údolím Trnavského potoka (marec). V jari zas Údolím Barlahova (apríl), 13. cyklopešie kilometre (máj) alebo návšteva lesníckeho náučného chodníka v Zamutove v rámci svojho 34. letného zrazu (jún).

V lete sa už tešia na 61. celoslovenský zraz KST tu za humnami v Trebišove (júl), bicyklisti na 36. zraz cykloturistov KST tiež neďaleko na Sigorde pri Prešove (august), či na Výstup na Branisko (september). V jeseni budú pokračovať v Slanských vrchoch (október) na 5. výstupe na Kolovú horu (november) a rok ukončia u susedov v Užhorode (december).

,,Tieto, ale aj veľa ďalších aktivít organizovaných v KST sú väčšinou voľne prístupné aj nečlenom. Propagácia klubu je na veľmi vysokej úrovni, čo sa odrazilo aj na prijatí ďalších nových členov, takže k decembru 2013 máme zaregistrovaných 51 členov,“ doplnil Anton Hasák.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM