Zuzana Ročeňová Iné športy

Michalovskí turisti navštívili Bukovské vrchy: Očarila ich čarovná príroda

Členovia najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista sa v rámci svojich letných túr vybrali na samý východ Slovenska. Navštívili Bukovské vrchy a vyšľapali si to na vyše tisíc metrový hrebeňový kopec Ďurkovec.

Ilustračný obrázok k článku Michalovskí turisti navštívili Bukovské vrchy: Očarila ich čarovná príroda
Zdroj: Dnes24.sk

Po minuloročnom veľmi úspešnom podujatí v národnom parku (NP) Poloniny v Bukovských vrchoch sa členovia najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista tentoraz opäť vybrali na samý východ Slovenska, lenže o čosi západnejšie od predchádzajúceho putovania.

Prudké a namáhavé stúpanie

Početnejšia skupina členstva začala túru z najvyššie položenej obce v tejto oblasti Runiny (560 m n. m.) usadenej v lone Bukovských vrchov v Runinskej kotline z každej strany obkolesenej poväčšine listnatými lesmi.

„Nad obcou, ktorá je prvýkrát písomne doložená rokom 1568 sa nachádza lokalita takzvané Tri studničky s liečivou vodou, ktorou sa samozrejme občerstvili. Nepretržite trojkilometrové stúpanie s prevýšením cez 600 m bolo v závere dosť prudké. Po namáhavom stúpaní konečne dorazili na Ďurkovec (1188 m n. m.) hrebeňový to kopec,“ hovorí predseda michalovského Klubu slovenských turistov Turista Anton Hasák.

Nádherné výhľady na okolie

„Celý masív Bukovských vrchov je husto zalesnený, no vrcholové lúky takzvané poloniny (odtiaľ aj názov NP), však umožňujú nádherné výhľady, či už na sever do Poľska, či na juh k nám,“ povedal Hasák. Pohodová hrebeňovka východným smerom a čochvíľa sú na ďalšom kopci – Riabej skale (1199 m n. m.) kam smerovali aj kroky menej početnej skupiny členov štartujúcej z najvýchodnejšej usadlosti u nás – Novej Sedlice (410 m n. m.).

Zopár zastávok a nezabudnuteľný zážitok

Na posledných deviatich kilometroch cez údolie Zbojského potoka, ktorý mali z vrcholu ako na dlani, do cieľa v Novej Sedlici, najprv serpentínou potom nenáročným klesaním si urobili zopár zastávok. „Prvá pri ľúbeznej lesníckej chate „Grófske chyžky“ ďalej pri utešenom rybníku na „Mlákach“ schovanom v tieni okolitého lesa, no postáli aj pri sedem metrovej drevorezbe ženy – Medovej babe vedľa zrubového včelína. Je to pamiatka na Žofiu Maťašovskú, ktorá tu pred viac ako osemdesiatimi rokmi dorábala veľmi kvalitný med známy po celej Európe,“ doplnil Hasák.

„Pobyt v lone panenskej prírody dáva nezabudnuteľný zážitok, ktorý ešte znásobilo ideálne teplé 23 ºC bezoblačné počasie, takže Gaudeamus igitur /Radujme sa/!“

Foto: Anton Hasák/Pavol Nemčovský

Turisti navštívili Bukovské vrchy
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM