Ondrej Petričko Iné športy

Michalovskí turisti navštívili Poloniny: Nádherná príroda ich očarila

Pôvodne plánovanú akciu Laboreckou vrchovinou posunuli členovia najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista (NM KST T) kúštiček na východ do severozápadného cípu Národného parku Poloniny v Bukovských vrchoch a urobili dobre. Turistická akcia im priniesla mnoho zážitkov.

Ilustračný obrázok k článku Michalovskí turisti navštívili Poloniny: Nádherná príroda ich očarila
Zdroj: Dnes24.sk

Samotnú túru začali zarána pri bezoblačnej oblohe, bezvetrí a teplote okolo 17 ºC z obce Osadné. „Pustili sme sa po ledabolo, miestami až neviditeľne „vyznačkovanom“, zrejme dlho neobnovenom žltom turistickom chodníku. Takže nielen michalovskí značkári KST si nerobia svoju robotu (platenú) tak, ako by mali,“ priblížil situáciu Anton Hasák, predseda NM KST T.

Ďalej pokračovali po tvrdom asfaltovom povrchu dolinou Udavy, ktorý ich doviedol až do lokality Diakov.

Lesnícky náučný chodník ich uchvátil

Iná káva ale už bol vstup na medzinárodný lesnícky náučný chodník Udava – Solinka na mieste zvanom Uhliská. „Pekne upravená cestička s mostíkmi, schodíkmi, preklenutými bažinami, množstvom informačných panelov, či tabuliek oznamujúcich napríklad aj tu prítomných medveďov. Celé to vedie po starom „krčmárskom chodníku“ s krátkou odbočkou do prírodnej rezervácie Udava – jedľovo-bukového pralesa, až na hrebeň Beskýd do oblasti Balnica na slovensko–poľskej hranici,“ opísal A. Hasák.

Vysoké teploty ich zahnali do krypty

Výlet si turisti chceli spestriť povozením sa na „Bieszczadzkiej kolejki leśnej – úzkokoľajke, ktorá preváža turistov z Balnice cez Majdan a Cisnu do Przyslupa. „Hoci podľa cestovného poriadku mal vláčik premávať. Po dvoch hodinách márneho čakania sme sa pustili bez zážitku na spiatočnú cestu do východzieho bodu túry,“ povedal sklamane predseda.

Popoludní slniečko poriadne pripekalo, poniektorí sa aj pekne opálili, teplota sa vyšplhala na úctyhodných 27 ºC, a tak sa turisti aspoň trochu schladili v krypte – kostnici v Osadnom. „V priestore krypty sú uložené kostrové pozostatky 1 025, zväčša ruských vojakov padlých v okolí počas I. svetovej vojny v r. 1914 – 1915,“ vysvetlil Hasák.

Neobišli ani miestny cintorín, na ktorom sú obnovené 2 masové hroby s ostatkami 1 467, poväčšine rakúsko-uhorských vojakov tiež z tohto obdobia. V obci si ešte obzreli zopár posledných dreveníc, slúžiacich pravdepodobne už len ako chalupy, postáli pri soche medveďa odhalenej v r. 2008, či nakukli do miestnej krčmy, kde je zbierka predmetov pripomínajúcich boje prebiehajúce v okolí.

Nádherná príroda a ideálne počasie dodali punc výnimočnosti ďalšej veľmi vydarenej akcii.

Foto: NM KST T

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM