Zuzana Ročeňová Iné športy

Michalovskí turisti počas víkendu: Plánovaná zimná túra sa zmenila na jarnú

Pôvodne plánovaná zimná turistická akcia najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista sa zmenila cez víkend na čisto jarnú. Príjemne teplé počasie vylákalo našich turistov k dedinke Trnava pri Laborci, ktorá sa nachádza približne sedem kilometrov na sever od Michaloviec.

Ilustračný obrázok k článku Michalovskí turisti počas víkendu: Plánovaná zimná túra sa zmenila na jarnú
Zdroj: Dnes24.sk

Hoci celú noc pred výletom pršalo, turistov to neodradilo a vybrali sa do zemplínskej dediny Trnava pri Laborci, ktorá sa nachádza v predhorí Vihorlatu v Humenských vrchoch v časti Hiriač.

Príjemné počasie ich doviedlo k Trnavskému potoku

„Obec Trnava pri Laborci, o ktorej prvý písomný záznam je 765 rokov starý, je známa viacerými kultúrnymi pamiatkami. Pôvodne barokovo-klasicistická kúria šľachticov Ehremheimovcov z 18. storočia, v ktorej bol jeden čas v minulom storočí umiestnený aj detský domov, je dnes pamätná izba Viliama Gaňu tunajšieho rodáka, priekopníka modernej pedagogiky,“ vysvetľuje predseda KST Turista Michalovce Anton Hasák. Zaujímavé sú aj kamenné mostíky, akých v blízkom regióne viac niet.

Obloha sa celkom vyjasnila, a tak s veselou mysľou kráčali severným smerom po spevnenej lesnej ceste miernym stúpaním popri Trnavskom zurčiacom potôčiku.

Od vrcholu Hiriač až na Viniansky hrad

„Po vystúpení na vrchol Hiriača (455 m n. m.) časť osadenstva pokračovala po hrebeni na juh k takzvanej „grófke“, v lesnom poraste umiestnenému cintorínu pôvodných šľachticov Ehremheimovcov,“ hovorí Hasák . Odtiaľ už len zbehnúť neustálym klesaním popri pekne upravenom murovanom ihrisku s lavičkami a sú tam, odkiaľ ráno vyštartovali.

„Ostatní sa prehupli cez údolie a po jeho východnom úbočí takmer po vrstevnici tiež južným smerom došli na Viniansky hrad a následne sme túru ukončili vo Vinnom,“ doplnil Hasák

Šiesta vydarená túra s novými členmi

„Už šieste tohtoročné podujatie malo omnoho lepší priebeh ako zmoknutá piata túra, k čomu prispela aj prijateľná teplota okolo 12 ºC, no aj slabučko, ale už predsa prihrievajúce slniečko, či prítomnosť novoprijatých členov,“ doplnil Anton Hasák

Foto: Anton Hasák

Michalovskí turisti a ich šiesta tohtoročná túra do dedinky Trnava pri Laborci
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM