Zuzana Ročeňová Iné športy

Michalovskí turisti počas víkendu: Po stopách zbojníka, úchvatné výhľady aj prekvapivé info FOTO

Michalovskí turisti sa tentoraz v príjemnom jarnom počasí vybrali zdolať svoju obľúbenú destináciu. Odskočili si do Slanských vrchov, kde si to vyšliapali na Makovicu.

Ilustračný obrázok k článku Michalovskí turisti počas víkendu: Po stopách zbojníka, úchvatné výhľady aj prekvapivé info FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Členovia najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista sa tentoraz vybrali navštíviť Slanské vrchy, čo je sopečné pohorie severojužného smeru dlhé približne 50 km a široké do 20 km.

Zbojnícka trasa

Svoje kroky začali pri obci Juskova Voľa (250 m n. m.), ktorej dominantou je nadživotná drevená skulptúra zbojníka Juska. Tá vznikla v údolí potoka Lomnica v prvej polovici 16. storočia. „Perličkou však je, že názov dedinky nie je po známom zbojníkovi, hoci legenda tak hovorí, ktorý v okolitých lesoch zbíjal pred viac ako 500 rokmi, ale je ním šoltýs – škultét (zakladateľ novej obce) Jusko,“ vysvetlil predseda michalovského Klubu slovenských turistov Turista Anton Hasák.

Prešli miernym stúpaním popri technickej pamiatke zvyškoch úzkokoľajnej lesnej železnice, posede, či niekoľkých upravených prameňoch. V lokalite U troch srncov (418 m n. m.) nastúpili na prudší svah, ktorý bol vyznačení, avšak turisti sa občas stratili na zelenej značke, takzvanej zbojníckej trase.

Úchvatné pohľady

„Po zhruba hodinke sme došli na vyhliadku zvanú Rokytová (666 m n. m) s úchvatnými pohľadmi západným smerom do zalesnených údolí, či na kopce strednej časti Slanských vrchov a na usadlostí východným smerom,“ povedal Hasák.

Po viac, ako hodinovom stúpaní došli na tajuplné miesta, zvané Zbojnícke chyže, čím sa dostali na Menší vrch (950 m n. m.). „Po slabej polhodinke, tentoraz už po červenej hrebeňovke sa dostali do vytúženého cieľa, a to na vrch Makovicu (981 m n. m.),“ doplnil Hasák.

Niekoľkokilometrové neustále klesanie po modrej turistickej značke väčšinou po spevnenom teréne prebehlo pohodovým krokom až do miesta ranného štartu. Ako nám prezradil Hasák zaujímavý výlet, ktorému prialo počasie uspokojil všetkých prítomných turistov.

Foto: archív michalovský Klub slovenských turistov Turista

Výstup na Makovicu očami michalovských turistov
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM