Ondrej Petričko Iné športy

Michalovskí turisti sa túlali neznámym Vihorlatom: Vďaka GPS nezablúdili

Členovia najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista (NM KST T) sa zúčastnili veľmi zaujímavého podujatia pod gesciou jedného z nich Tamása Horkaya, u ktorého je už samozrejmosťou, ako aj u niektorých ďalších členov, že nimi pripravené akcie sú vždy na vysokej úrovni.

Ilustračný obrázok k článku Michalovskí turisti sa túlali neznámym Vihorlatom: Vďaka GPS nezablúdili
Zdroj: Dnes24.sk

Trasa viedla z Oreského poza Hôrku cez Barlašky do Porúbky a ďalej cez Maksimku popod kótu Čierna (612 m n. m) dolu do Kamienky s ukončením v Kamenici nad Cirochou.

GPS prístroj ich doviedol do cieľa

Prvé kroky z východiskovej podhorskej obce pod južnými svahmi Humenských vrchov ich viedli priamo na východ. V Porúbke, necelý kilometer od konca veľmi pekne upravenej dediny, odbočili na prvú odbočku doprava, kde ich čakala asfaltka, jedna z mnohých v danej lokalite. Po ďalšom kilometri však museli odbočiť opäť na sever ak sa chceli držať smeru podľa GPS. „Necelú hodinku sme šľapali takmer po vrstevnici, iba veľmi mierne stúpali lesnou cestou, ktorá sa stávala stále bahnitejšou a stočila sa zas na východ.“

„To všetko len podľa GPS, vďaka čomu sme sa vyhli poblúdeniu na nekvalitne vyznačkovaných turistických chodníkoch na našom krajnom východe,“ povedal predseda NM KST T Anton Hasák.

Občas im už dochádzala trpezlivosť

Najprv kráčali asfaltkou, potom sa rozhodli odbočiť na poľnú cestu, ktorá sa postupne stratila a ocitli sa v hustom, hlbokom lese. „Niektorým členom skupiny z dobrodružného objavovania dochádzala trpezlivosť. Žiadne výhľady, iba neisté kráčanie po neznámych cestách-necestách a s istým rizikom,“ priblížil Hasák. Vydýchli si, keď natrafili na ďalšiu asfaltku a tá ich už bezpečne doviedla do Kamienky, obce v údolí riečky Kamenica domácimi nazývaná Rika na severných úbočiach Vihorlatských vrchov.

V Kamienke sa občerstvili, nakoľko vodiča nezohnali (všetci vraj mali vypité), museli ešte záverečných 3,5 km odšľapať po asfaltke na stanicu v Kamenici nad Cirochou, obce v údolí rieky Cirochy medzi Vihorlatskými vrchmi a Ondavskou vrchovinou. Prvá písomná zmienka je z roku 1317. Zaujímavosťou je, že v roku 1933 štát od obce odkúpil veľké pozemky a zriadil tu Vojenské lesy so správou v danej obci.

„Výlet sa vydaril, trochu zahrmelo, trošku spŕchlo, no slniečko vzduch zohrialo až na letných 28 stupňov Celzia,“ zhodnotil A. Hasák.

Foto: NM KST Turista

Turisti objavovali neznámy Vihorlat
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM