Ondrej Petričko Iné športy

Výlet michalovských turistov do Humenného? Chceli si pozrieť múzeum aj kostolík, nepochodili...

Michalovskí turisti počas prázdninových dní vymenili lesy a hory za mestské spoznávanie a vybrali sa do susedného Humenného. Do Vihorlatského múzea sa nedostali, no vynahradili si to v najvýchodnejšom múzeu v prírode na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Výlet michalovských turistov do Humenného? Chceli si pozrieť múzeum aj kostolík, nepochodili...
Zdroj: Dnes24.sk

Členovia najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov (NM KST T) si v dovolenkovom období po dvoch vrcholných podujatiach KST dopriali trochu oddychu v podobe nenáročného výletu do susedného okresného mesta.

Do Vihorlatského múzea sa nedostali

Lokalita na sútoku Laborca a Cirochy bola osídlená už v staršej dobe kamennej, no prvý písomný dokument je až z roku 1322. Mesto s nadmorskou výškou 155 m. v súčasnosti obýva okolo 35 000 ľudí. „Zaujímavou vykopávkou z praveku je Humenský bronzový poklad. Najpozoruhodnejšou stavebnou pamiatkou sídla je renesančno–barokový kaštieľ z r. 1610 postavený na mieste pôvodne nížinného vodného gotického hradu z 13. storočia. Po viacerých stavebných úpravách bol prestavaný ako francúzsky barokový zámok. Je jedným z najväčších na východe Slovenska,“ povedal predseda NM KST T Anton Hasák.

Dnes je v tomto kaštieli umiestené Vihorlatské múzeum. „Žiaľ na vrchole letnej turistickej sezóny, a to ešte cez víkend je otvorené až od 14.00 hod., nevedno pre koho, lebo pre návštevníkov z iných, i keď neďalekých regiónov je to už pomerne neskoro,“ skritizoval otváracie hodiny.

Prezreli si najvýchodnejšie múzeum v prírode na Slovensku

„Ešte šťastie, že hneď vedľa kaštieľskeho parku sa začína pomerne hustá sieť turistických značkovaných chodníkov aká v Michalovciach absentuje, je expozícia ľudovej architektúry (skanzen) v najvýchodnejšom múzeu v prírode u nás, ktoré bolo otvorené už od rána.“ Verejnosti bola sprístupnená v r. 1984 s 15 objektmi z Horného Zemplína, ktorým dominuje unikátny drevený kostolík z Novej Sedlice z r. 1754, ktorý však pri návšteve michalovských turistov bol tiež kvôli rekonštrukcii uzavretý.

Po detailnej prehliadke inštalovaných stavieb i priľahlého dendrologicky zaujímavého parku prebehli turisti ešte po slnkom rozpálenom námestí (skoro bez tieňa) a v horúcom popoludní (32 ºC) pozorujúc siluetu neďalekého Jasenovského hradu, či zaujímavé stavebné výtvory mesta (môj dom – môj hrad), vybrali sa na cestu domov.

Výlet ich uspokojil len čiastočne (zatvorené múzeum, i drevený kostolík v skanzene). „No i tak sme boli s podujatím v globále spokojní,“ uzavrel A. Hasák.

Foto: NM KST T

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM