Iné športy

Michalovskí turisti si užívajú jar: Vihorlatská oblasť je plná prekvapení i pekných pohľadov

Turisti sa tentoraz v peknom slnečnom počasí vybrali zdolať takmer 700 metrové Strihovské sedlo. Na ceste čakalo nadšencov turistiky niekoľko prekvapení i pekných výhľadov.

Ilustračný obrázok k článku Michalovskí turisti si užívajú jar: Vihorlatská oblasť je plná prekvapení i pekných pohľadov
Zdroj: Dnes24.sk

Druhú jarnú, no už deviatu tohtoročnú akciu podnikli členovia najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov v chránenej krajinnej oblasti Vihorlat, a to v jeho juhovýchodnej čas­ti.

Údolím Barlahova a Vihorlatských vrchov

Šľapať začali kúsok za podhorskou obcou Remetské Hámre (276 m n. m.). „V minulosti známej železiarňami vzniknutými v r. 1797, z lokality Potašňa, kde bolo pôvodne osídlenie dedinky," vysvetľuje predseda najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista Anton Hasák.

Na krátko sa zastavili v bývalom lome, a už boli pri pekne vymurovanom prameni Karol s chutnou trochu „vajcovou“ vodou. Po miernom stúpaní v závere údolia v lokalite Barlahov sa rozhodli kvôli slabo priechodnému pešiemu chodníku pokračovať ďalej obchádzkou po cyklotrase.

„Prešli sme najvyšším bodom túry pod Zlomami (660 m n. m.) popri starom pni rozpadávajúcom sa pod náporom húb, no zaujal nás aj čudný výtvor, či azda osie hniezdo medzi konármi. Ani sme sa nenazdali, boli sme v Strihovskom sedle (650 m n. m.) pri obedňajšej sieste,“ hovorí Hasák.

Úspešné podujatie za príjemného počasia

O tom, že cykloturistická sezóna sa ešte len začína svedčí aj neprejazdená cyklotrasa smerujúca južným smerom na Diel (859 m n. m.). Turisti sa vybrali smerom na sever od hrebeňa Vihorlatu miernym, no už neustálym klesaním.

„Pekne upravená, čistučká dedinka Strihovce, ktorá podľa povesti jestvovala „vyššie v horách“ už pred tatárskym vpádom, nás privítala rozkvitnutým voňavým stromoradím, čo dodalo k spokojnosti pri ukončení úspešného podujatia za slnečného počasia a príjemnej teplote 20 °C,“ doplnil Hasák.

Foto: Anton Hasák

Michalovskí turisti si to namierili do Údolia Barlahova
17
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM