Zuzana Ročeňová Iné športy

Michalovskí turisti v Slanských vrchoch: Odskočili si na medzinárodné stretnutie

Víkend opäť vylákal skalných členov najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista do prírody, hoci počasie nebolo ideálne. Tentoraz si to namierili na medzinárodné stretnutie turistov na Veľkom Miliči.

Ilustračný obrázok k článku Michalovskí turisti v Slanských vrchoch: Odskočili si na medzinárodné stretnutie
Zdroj: Dnes24.sk

Michalovskí turisti začali putovanie na desiate stretnutie v rámci 37. ročníka turistického pochodu priateľstva po slovensko-maďarskom pomedzí v Slanských vrchoch z podhorskej obce Slanská Huta (490 m n. m.). Zo začiatku viac, ako hodinku kráčali popri muflónej farme neustálym stúpaním po zelenej značke až došli do lokality Malá Márovka, kde sa stretli s ďalšími „pešiakmi“.

Zdolali takmer 900 metrový vrchol

Žltou značkou sa dostali k hranici, po ktorej pokračovali do sedla a odtiaľ čochvíľa vystúpili na vrchol do cieľa putovania na Veľký Milič (895 m n. m.). „Po zvítaní sa s maďarskými účastníkmi a krátkych príhovoroch sa poniektorí vybrali na spiatočnú cestu, no veľká časť prítomných, kde mal zastúpenie aj náš klub, putovala ďalej na maďarské územie,“ povedal predseda Klubu slovenských turistov Turista Anton Hasák.

Turisti zostúpili na Bodó – Rét a v obci Hollóháza ich privítala miestna starostka. Po prehliadke dedinky sa Slováci presunuli cez hranice do obce Skároš k autobusu.

Vydarený výlet, ktorý mal šmrc

„Komu to však nestačilo, mohol pokračovať peším presunom cez Červený vrch a Koscelek do Nižnej Myšle a počkať si na vlak, či už jedným alebo druhým smerom. Väčšina našich členov zúčastnených na túre si pri zostupe cez Malý Milič (765 m n. m.) zabehla ešte dosť ťažkým prístupom pod Kresaný kameň (652 m n. m.), no námaha bola odmenená pohľadom na slanskú podobu kamenného čadičového šesťbokého „vodopádu“ pri ceste na hrad Šomoška v Šiatorskej Bukovinke neďaleko Fiľakova,“ prezradil Hasák.

V Slanských vrchoch neobišli ani zvyšky stredovekého hradu Slanec. „Pevnosť na vrchole homole kopca bola vybudovaná Abovcami niekedy okolo r. 1270. No zaujímavosťou je, že už po približne 10 rokoch bola dobytá vojskami kráľa Ladislava IV. Celodenný výlet mal šmrnc, i keď sem–tam bolo pod mrakom, občas však s mocným vetrom hlavne na vrchole, no podstatné je, že sme nezmokli do nitky,“ uzavrel turista.

Foto: Anton Hasák

Medzinárodné stretnutie turistov na Veľkom Miliči
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM