Veronika Hunyadiová Rôzne

Michalovský okres sa môže pýšiť vzácnymi stromami. Viete, kde ich nájdete? FOTO

Kde rastie najstarší strom východného Slovenska?

Ilustračný obrázok k článku Michalovský okres sa môže pýšiť vzácnymi stromami. Viete, kde ich nájdete? FOTO
5
Galéria

Parky v okrese Michalovce sú domovom vzácnych, stovky rokov starých, stromov. Pozrite sa, kde rastie ten najstarší.

Park Kerta v Michalovciach

Park Kerta patrí k najstarším miestam v meste, jeho výsadba prebehla v polovici devätnásteho storočia. Donedávna ešte majetok rodiny Sztárayovcov bol nielen miestom oddychu, ale v minulých časoch znamenal park niečo ako povinnú výbavu každého kaštieľa. Kostru parku tvoria domáce listnaté dreviny, doplnené skupinami introdukovaných exotických listnatých a ihličnatých drevín. V parku sa nachádza asi 60 exemplárov vzácnych a zaujímavých druhov drevín.

Rastie v ňom aj vzácny dub letný, ktorý sa nachádza neďaleko vodného toku Laborca na ulici Grófa Antala Sztárayho. Patrí medzi najmohutnejšie a najstaršie duby na východe Slovenska. V roku 1996 bol vyhlásený za chránený.

Pozoruhodný strom má výšku 25 metrov a vek približne 370 rokov.

Obvod kmeňa meraný vo výške 130 centimetrov nad zemou je 642 centimetrov. Dub má mohutný vzrast, nepravidelnú košatú korunu, je zdravý, len ojedinele sa na ňom vyskytujú tenšie preschnuté konáre.

Dendrologický park v Pavlovciach nad Uhom

V miestnom parku rastie orech, ktorý má 199 rokov a výšku 25 metrov. Orech rastie v parku, ktorý obkolesoval kaštieľ rodu Barkóciovcov. Strom je jedným z dvoch vysadených exemplárov, ktoré dal v polovici 19. storočia vysadiť gróf Barkóci a prežili aj budovu kaštieľa. Z kaštieľa dnes stojí už len panská jazdiareň. Park s rozlohou necelých 14 hektárov, aj budova panskej jazdiarne, sú dnes evidované ako národné kultúrne pamiatky.

Park v kaštieľnom areáli Strážske

Park v Strážskom bol založený koncom 19. storočia. Je to typický feudálny park s výrazným vplyvom sentimentálneho romantizmu, ktorý sa vyznačoval značným porastom a väčším podielom exotických drevín. Park je rozlohou najväčším mestským parkom okresu Michalovce a má výmeru takmer 15 hektárov. Do roku 1994 bol chráneným parkom.

Okrem súvislého porastu cesnaku medvedieho a viacerých dendrologicky cenných jedincov sa v ňom nachádza aj skutočná rarita, zvyšky topoľa bieleho. Topoľ biely mal vo výške 1,3 metra priemer 401 centimetrov, vek sa odhaduje na 200 rokov. Druhý mohutný topoľ biely má vypočítaný priemer 300 centimetrov. V parku je nádherný exemplár pagaštana konského, najmohutnejší v okrese.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM