Veronika Ondo-Cholewová Správy

Michalovský Tuzex, luxus na ktorý mnohí spomínajú: Pamätáte ešte, od koho ste kupovali bony?

Čokolády a žuvačky boli vzácnosťou. Na luxusný tovar do Tuzexu mohli len privilegovaní Michalovčania. Platila tu špeciálna mena. Spomínate?

Ilustračný obrázok k článku Michalovský Tuzex, luxus na ktorý mnohí spomínajú: Pamätáte ešte, od koho ste kupovali bony?
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Starý Tuzex bol na začiatku námestia, neďaleko zlatníctva. Neskôr sa presunul na miesto, ktoré je známejšie už väčšine aj dnes. Pri starej autobusovej stanici. Typické boli dlhé rady pre Tuzexom.

Vzácne čokolády

V Tuzexe mali luxusné veci. „Kto mal vtedy peniaze, mal sa dobre,“ spomína si dôchodkyňa Anna. Predávali tam svetre, koberce, hračky, pálenky… „Boli tam veľmi dobré čokolády za 1 bon, 1 bon bol asi 5 korún. Niektorí ich predávali za 6 korún.“

Čo sú to bony? „Vtedy sa v Tuzexe nakupovalo za bony,“ vysvetlila Anna. Boli to niečo ako dnešné poukážky. „Kúpila som si ich od toho, kto dostal z Ameriky doláre a mal ich vymenené v banke za bony.“ Väčšina získavali bony len takouto cestou. „Normálni ľudia nedostávali bony. Kšeftovalo sa s tým,“ doplnila. Tuzex bol za socializmu sieťou obchodov, kde mohli ľudia za cudziu menu, alebo za bony nakúpiť rôzny tovar. Bony boli poukážky, ktoré nahradzovali zahraničnú menu a platili len v Tuzexoch.

Kšeftovanie s babkami

V potravinách boli žuvačky, ale málokto tu vraj nakupoval potraviny. „Boli drahé,“ vysvetlila Michalovčanka Mária, ktorú sme tiež oslovili s otázkami o Tuzexe. Oplatil sa tu podľa jej slov nákup pálenky. „Keď sme sa budovali, boli sme tam nakúpiť alkohol pre robotníkov, bolo to výhodnejšie než v krčmách,“ povedala Mária. S pálenkami vraj malý dobrý kšeft krčmári. Lacnejšie ho nakúpili v Tuzexe a drahšie predávali ďalej zákazníkom v krčmách.

„Nebolo jednoduché sa dostať do vnútra Tuzexu, sveta vtedajšieho luxusu, len ak ste mali bony.“

Ale ako sa k ním ľudia vôbec dostali? „Zvyčajne sa kupovali za 5 až 6 korún od starých babiek. Ich manželia zahynuli v Amerike a Američania ich vyhľadávali a vyplácali im dôchodky po mužoch, ktorí tam robili a zomreli,“ objasnila Mária. „Môj dedo tam zomrel v r. 1938, ale babička už nedostala nič.“ Doba sa vraj veľmi nezmenila. Aj vtedy ľudia cestovali za prácou ďaleko.

V Tuzexe bolo aj oddelenie hračiek. „Nebolo to hračkárstvo ako dnes, len malé oddelenie,“ zaspomínala Michalovčanka. Prvýkrát sa tam objavili aj barbie. „Bol to iný svet, iný ako vonku. Každý chcel ísť do vnútra, robilo nás to výnimočnými.“

Foto: Na tomto mieste bol kedysi Tuzex

Môže vás zaujímať:

Slovakotex, Šíravan…5 legendárnych obchodov zo socíku, ktoré sme navštevovali v Michalovciach

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM