Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Michalovský útulok: Máme hlásenia z celého východného Slovenska

V michalovskom útulku nachádzajú útočisko zatúlané, nechcené, ale aj týrané psy. Prinášame vám dôležité informácie priamo z dočasného domova štvornohých kamošov.

Ilustračný obrázok k článku Michalovský útulok: Máme hlásenia z celého východného Slovenska
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Útulok pre psov v Michalovciach je situovaný v mestskej časti Michalovce – Močarany a je v správe mesta. Slúži ako zariadenie pre zabehnuté, túlavé a opustené psy odchytené na území nášho mesta. Zisťovali sme, čo práve potrebujú aj ako sa zachovať pri nájdení psa.

Keď nájdete psíka

Keď nájdu ľudia psíka, musia kontaktovať mestskú políciu. „Mestská polícia už potom kontaktuje nás,“ opisuje spôsob fungovania systému Katarína Ruskovská z útulku. Adopcia sa rieši až neskôr. „Takto to funguje podľa zákona. Policajti musia urobiť záznam, ktorý je potrebný pre následné úkony, pretože nemôžeme len tak vziať psíka. Majiteľ sa môže ohradiť, že sme ho vzali neprávom. Policajný záznam s priloženou fotkou z miesta nálezu psíka slúži ako dôkaz, že pes bol v danom čase na danom mieste opustený a bez majiteľa,“ vysvetľuje Ruskovská.

Ak si chce následne pôvodný majiteľ prevziať psíka z útulku je povinný zaplatiť pokutu mestskej polícii a s pokutovým blokom a s dôkazom, že pes je jeho (vet. preukaz alebo zaplatená daň) si ho môže prevziať z útulku. Keď sa majiteľ nenájde ani po dvoch týždňoch odchytu, robia sa potrebné veterinárske úkony a psík sa ponúka na adopciu. Ponuku psíkov na adopciu nájdete aj na facebookej stránke útulku. Podľa slov Kataríny je však nás michalovský útulok maličký.

„Máme hlásenia z celého východného Slovenska, ale pre všetkých psíkov nemáme miesto. Pokiaľ máme, tak ho umiestnime,“ K. Ruskovská dopĺňa, že ľudia v obciach by mali vedieť, že je dôležité kontaktovať odchytovú službu cez starostu.

Vedrá a vodítka

Chceli by ste pomôcť, ale neviete ako? Ľudia môžu pomôcť túto situáciu riešiť prostredníctvom adopcie štvornohých priateľov alebo aj dočasnou opaterou, pri ktorej majú psy už zabezpečenú veterinárnu starostlivosť a krmivo.

Vítaná je tiež materiálna pomoc. „Zídu sa nám stále vedrá a väčšie misky,“ povedala Katarína z michalovského útulku. Dodal, že potrebujú tiež pevné vodítka. Pre verejnosť je útulok otvorený od pondelka do piatka od 8:00 hod. do 15:00 hod. a cez víkendy po telefonickej dohode na čísle 0908 330 792 alebo 0908 691 414.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM