Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Michalovský veterinár Peter Knapec: Cenné rady pre psíčkarov na leto

Obrátili sme sa na michalovského veterinára Petra Knapca. A ten pre náš portál poskytol viacero rád a informácií pre psíčkarov na letné obdobie.

Ilustračný obrázok k článku Michalovský veterinár Peter Knapec: Cenné rady pre psíčkarov na leto
3
Galéria
Zdroj: archív: Peter Knapec

Michalovský veterinár Peter Knapec pre náš spravodajský portál poskytol rady a informácie, ktoré v lete ocenia najmä majitelia psov. Viac už v rozhovore.

Čo by ste poradili psíčkarom v súvislosti s aktuálnymi horúčavami?

Každý majiteľ by mal prispôsobiť aktivity so psom s ohľadom na vonkajšiu teplotu. Každému zvieraťu musíme počas leta zabezpečiť bezproblémový prístup k vode. Netreba zabúdať, že povrchy chodníkov sú počas dňa extrémne prehriate a pes tú teplotu pociťuje ešte viac. Psy nemajú schopnosť ochladzovať teplotu tela potením.

S akými letnými chorobami či problémami sa stretávate?

Každé ročné obdobie je v ambulancii špecifické. V tomto letnom období sa stretávam častejšie s kožnými problémami, hnačkami a poranením oka. Kožné ochorenia väčšinou postihnú zvieratá už trpiacimi nejakými predchádzajúcim problémami. Väčšinou je nevyhnutná antibiotická liečba. Hnačky súvisia s rozšírením parazitov, ktoré bežnými odčervovacími tabletkami neodstránime. Ochorenie sa vola giardióza.

Spomínali ste aj poranenia oka. Na čo si treba dať ešte v lete pozor?

Poranenia oka vznikajú hlavne pri pobyte vonku, kde psom často poškodí rohovku steblo trávy, konárik. Veľmi časté sú aj nálezy semienok tráv-osiny. Tie počas pobytu na pokosenej tráve vpichnú do medziprstovývch priestorov, popripade padnú do zvukovodu. Sem-tam ich nájdeme aj v koži, kde spôsobia prudkú reakciu s vytvorením abscesu.

Môže sa náš pes aj prehriať?

Áno, prehriatia sú časté, keď majitelia vyžadujú fyzickú aktivitu od psov. Netreba zabúdať, že psy majú obmedzenú schopnosť ochladzovania sa. Všimnite si, že voľne žijúce zvieratá počas horúceho dňa odpočívajú v chládku.

Sú pre zvieratá v lete nebezpečné aj larvy múch?

Larvy múch sa vyskytujú, iba ak je na tele prítomná nejaká rana. Niekedy na to stačí aj dermatitída. Ak má pes akúkoľvek ranu, je to lepšie nechať odborne ošetriť. Prvá pomoc je ostrihať okolie rany, dezinfikovať napr. Betadinom a prelepiť nejakým dýchateľným obväzom, aby sme zabránili prístupu múch do rany.

Na čo by si Michalovčania mali dávať počas leta so svojím psíkom bacha?

Ak je psík starší alebo trpí nejakým ochorením, je potrebné brať na neho ohľad a dopriať mu počas dňa nejaké miesto v chládku s prístupom k čerstvej vode. Ľudia by sa mali vyvarovať prechádzkam počas extrémne horúcich dní, keďže rozpálený asfalt dokáže poškodiť povrch labiek.

Odporúčate štvornohých havkáčov osviežovať, striekať vodou alebo dávať na nich mokrú handru?

Ochladzovať zvieratá vodou je lepšie nechať na ne. Aj striekajúca studená voda môže pôsobiť šokovo. Je lepšie od psa nevyžadovať nejakú fyzickú aktivitu počas dňa. Pes v chládku to zvládne sám. Ak máme chladnejšiu miestnosť, počas dňa tam môžeme psa umiestniť.

Sú nejaké ochorenia, ktoré letné počasie môže vyvolať alebo zhoršiť?

Zvláštny režim sa doporučuje pre psov s existujúcim srdcovým ochorením. Treba dodržiavať dávkovanie liekov. A venčiť zásadne ráno a podvečer. Netreba zabúdať, že povrchy chodníkov sú extrémne rozhorúčené a pes so srdcovým problémom to zle znáša.

Mal by mať pes počas leta zmenené aj stravovanie, napr. častejšie a menšie dávky?

Veľa majiteľov sa sťažuje, že pes v lete nechce prijímať potravu. Je úplne normálne, keď v horúcom období pes zníži príjem stravy. Je to spôsobené jeho zníženou aktivitou počas horúcich dní. Stravu mu ponúknite radšej podvečer.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Poskytol rady pre psíčkarov: Michalovský veterinár Peter Knapec
3
Galéria
Zdroj: archív: Peter Knapec
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM