Správy

Michalovský vianočný jarmok a jeho lákadlá: 5 zaujímavých stánkov, ktoré upútali našu pozornosť

Ulicami námestia rozvoniavalo varené vínko a pečená klobáska. To bolo znamenie, že v Michalovciach bol tradičný vianočný jarmok. A práve na ňom sme našli aj všakovaké zaujímavé stánky. Ktoré na mieste zaujali nás? Vybrali sme päticu z nich.

Ilustračný obrázok k článku Michalovský vianočný jarmok a jeho lákadlá: 5 zaujímavých stánkov, ktoré upútali našu pozornosť
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Michalovčanov aj návštevníkov nášho mesta na vianočnom jarmoku lákajú všakovaké zaujímavé stánky. Ktoré ale upútali našu pozornosť? Tu je rovná pätica z nich:

Medári..

Najsladšie stánky mali perníčkari s medármi. Ľudovo sme si ich nazvali medármi a nie včelármi, pretože ich sladké výrobky pochádzali z tohto produktu. Ponúkali rôzne druhy medu a nám najviac zachutil agátový. Bolo to preto, lebo bol len jemne sladký… Včelári sa pýšili aj výrobkami nielen na jedenie, ale aj pitie. Medovinku ste mohli ochutnať a potom zvážiť jej zakúpenie. Okrem toho vyrobili nádherné výrobky zo včelieho vosku – sviečky, anjelikov, betlehemy…Zdraviu prospešný bol aj včelí peľ, či tinktúra..Mnohí si zakúpii medík už k vianočným oblátkam na štedrovečerný stôl.

Hrnčiarske remeslo

Z uličky remesiel pri MsKS na nás dýchalo aj hrnčiarske remeslo. Farebné hnčeky, vázy, ozdoby..no, proste veľa umenia z hliny, ktorá sa vypálila a vznikol výrobok. Michalovčanov oslovili hnrčiarske výrobky pre svoju originalitu. Nakúpili ich už ako vianočné darčeky, ale aj ako dekorácie domov. Mnohí si tak chodia dopĺňať rok, čo rok sady, ktoré si postupne kupujú a dolaďujú u jedného remeselníka – umelca hrnčiarských rúk.

Vôňa dreva

Najviac opantala naše zmysly vôňa dreva. Samozrejme, až po medovine..Reme­selníkov s dlátom v ruke už v Michalovciach dobre poznajú. Niektorí tvoria rovno pred návštevníkmi jarmoku, iní už predávajú hotové dielka. Ľudí stále baví kupovať si origináne varešky, či iné kuchynské pomôcky, o ktorých vedia, že sú originál. Rovnako, ako vtákov z dreva a iné dekorácie do domu. Jeden z obchodníkov nám k nákupu dal ako bonus parožie :-) stačí vraj len nalakovať a dekorácie je hotová. Nie skutočné parožie, ale z dreva. Ide vraj o výnimočné výrastky, či konáre…

Originály do kuchyne

Už asi druhýkrát na jarmoku sme stretli mladé umelkyne, ktoré mali nádherné kuchynské zástery. Ženy by v nich vyzerali ako v šatách, nie ako gazdinky. Rôzne druhy látok, kreatívne strihy dopĺňali utierky do kuchyne, chňapky..Škoda, to spáliť v kuchyni..Najviac sa predávali kvetinové vzory. Predávajúce prezradili, že ich to naučila jedna lektorka a postupne sa tomu začali venovať viac..Dnes predávajú aj cez internet.

Tkáčstvo

Tkaný koberček, ktorý vidíte v múzeu, je stále in a žiadaný. Preto prišli tkáči aj k nám a ukázali zopár kúskov. Farebné, jednofarebné, dlhé, krátke…výber bol veľký. Koberce boli ručne tkané, ktoré boli utkané z bavlneného úpletu. Vzor koberca tvoril tradičný ľudový motív, ktorý sa používal na celom Slovensku. Medzi nimi boli aj moderné, ktoré sa prispôsobili požiadavkám kupujúcich.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM