Rôzne

Migrácia žeriavov na Zemplíne vrcholí: Nenechajte si ujsť nevšedné prírodné divadlo

V národnej prírodnej rezervácií Senné rybníku môžu milovníci vtáctva vidieť tisícové kŕdle žeriavov popolavých. Ich jarná migrácia vrcholí a po načerpaní síl čoskoro odletia na sever Európy. Nenechajte si ešte ujsť krásne divadlo, ktoré ponúkajú svojím večerným príletom.

Ilustračný obrázok k článku Migrácia žeriavov na Zemplíne vrcholí: Nenechajte si ujsť nevšedné prírodné divadlo
Zdroj: Dnes24.sk

Žeriavy popolavé sa pri svojom putovaní na sever Európy zastavujú v týchto dňoch pri Senianskych rybníkoch v okrese Michalovce. Vtáctvo migrujúce Zemplínom predstavia ornitológovia o niekoľko dní všetkým záujemcom priamo v teréne.

Tradičná akcia s názvom Vítanie žeriavov sa uskutoční pri Senianskych rybníkov v sobotu 28. marca o 14:00 hod. v réžii tamojšej pobočky ornitologickej spoločnosti SOS/BirdLife Slovensko. Ornitológ Matej Repel informoval, že turisticko-náučné podujatie pripravujú pre verejnosť každoročne v období, v ktorom majú tisíce žeriavov popolavých počas ich jarnej migrácie na Senianskych rybníkoch krátku zastávku. Načerpávajú tam sily pre svoj ďalší let do Škandinávie.

Miesta, odkiaľ vtáky podobné bocianom začínajú svoju dlhú púť, sa nachádzajú napríklad na severe Afriky či na Blízkom východe. V takom hojnom počte sa zdržiavajú na Senianskych rybníkoch iba v jarnom období, takže ide o unikátne prírodné divadlo. Pri návrate na svoje zimoviská Slovenskom na jeseň už iba prelietavajú a zastavujú sa najbližšie až v lokalite Hortobágy v Maďarsku.

„Migrácia práve vrcholí a žeriavy popolavé, prilietajúce podvečer v tisícoch na svoje nocoviská, ponúkajú milovníkom prírody nevšedné prírodné divadlo, ktoré treba zažiť,“ odporúča Repel.

Organizátori pripravili pre účastníkov akcie pestrý program. Jeho súčasťou bude okrem pozorovania operencov, prechádzka náučným chodníkom Vtáčí raj, lukostreľba z historických zbraní, razenie kovových medailónikov, maľovanie erbov, ukážka kováčskeho remesla či výroba kožených náramkov. Účastníci pripravovaného podujatia by si mali priniesť so sebou z domu terénnu obuv, teplé oblečenie a občerstvenie. Zíde sa im aj fotoaparát, prípadne ďalekohľad.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM