Kultúra

Milovníci vína, zbystrite pozornosť: Zamieriť do tejto dediny na Zemplíne sa vám oplatí

V známej zemplínskej dedine, ktorá sa preslávila nielen vďaka vínu, chystajú atraktívne podujatie. Aha, na čo sa môžete tešiť...

Ilustračný obrázok k článku Milovníci vína, zbystrite pozornosť: Zamieriť do tejto dediny na Zemplíne sa vám oplatí
Zdroj: TASR

Obec Vinné sa mnohým nespája len s jazerom, hradom, ale aj vínom. Vinice tu majú svoju históriu a tradície zachovávajú dodnes aj prostredníctvom zaujímavého podujatia Dni vína vo Vinnom. A práve o ňom je teraz reč. Táto lákavá akcia sa uskutoční totiž už onedlho. Stane sa tak v dňoch 26. – 27. júla.

Degustácie

Počas podujatia bude pripravená odborná degustácia vín a ich verejná prezentácia. Laickí degustátori si budú môcť vína aj zakúpiť. Celoslovenskú výstavu vín Dni vína vo Vinnom spoja s odbornou i laickou degustáciou vína. Predpokladá sa, že výrobcovia prinesú okolo stovky vzoriek, ktoré bude odborná porota degustovať.

Do súťaže sa každoročne zapájú aj malovýrobcovia z Vinného, Kaluže, Michaloviec a Sobraniec , či vinári z Moravy. Samozrejmosťou je víno z oblasti Tokaj.

Vinohradnícka obec

Dedina Vinné patrí medzi najväčšie a historicky najstaršie vinohradnícke obce vo východoslovenskom regióne. Dôkazy o jestvovaní obce Vinné pochádzajú zo 6. storočia. Jej obyvatelia sa od dávnych čias venujú pestovaniu viniča a dorábaniu vína, od ktorého pochádza aj názov obce.

Vinianske vinice Kecerky, Blatca, Douhej, Senderova, Kristu, Šutovej, Veľikej, Harbatej, Lancošky a ďalšie sa zachovali dodnes a vytvárajú charakteristický kolorit obce.

V našej archívnej fotogalérii nižšie si môžete pozrieť letné zábery z jazera vinohradníckej obce Vinné.

OBRAZOM: Pred teplom ľudia hľadajú únik aj na známom zemplínskom jazere
15
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM